Política

La CE desafia l'Estat i vol el preingrés de Kosova

Brussel·les ignora les pressions de Madrid i proposa negociar amb Prístina

L'Estat espanyol, Eslovàquia, Grècia, Romania i Xipre es neguen a reconèixer la independència de l'exprovíncia sèrbia

L'amenaça d'un vet espanyol a la Catalunya independent a la Unió Europea (UE) és només un espantall. La Comissió Europea va desafiar ahir l'Estat demanant que es comenci a negociar la preadhesió de Kosova, tot i la negativa dels governs de Rajoy i Zapatero a reconèixer la seva independència i el boicot de la diplomàcia espanyola a qualsevol acostament de Prístina a Brusel·les.

Ignorant les pressions de Madrid, que s'han intensificat després de la Diada, l'eurocomissari d'Ampliació, el txec Stefan Füle, va defensar que Kosova tingui el mateix estatus que Sèrbia i pugui entrar aviat a l'avantsala de la Unió.

Només l'Estat espanyol i quatre socis més de la UE, tots de poc pes, continuen sense baixar del burro i es neguen a reconèixer la secessió de l'exprovíncia Sèrbia: Eslovàquia, Grècia, Romania i Xipre. I l'executiu del PP, com el del PSOE, posa tots els pals possibles a les rodes per mirar de frenar el camí de Prístina cap a la UE; al febrer, en una de les seves primeres reunions a Brussel·les com a cap de la diplomàcia espanyola, José Manuel García Margallo fins i tot es va negar que s'elaborés un estudi sobre la “projecció europea de Kosovo”. “El govern espanyol ha canviat, però no la seva oposició a una secessió unilateral que és contrària al dret internacional”, va advertir llavors als seus homòlegs.

Progressos

Però ahir, Füle va tirar pel dret i va anunciar que “Kosova està àmpliament preparada per obrir negociacions per signar un acord d'associació i estabilització”. L'eurocomissari, però, exigeix a Prístina que faci “progressos a curt termini” en la lluita contra la corrupció i el crim organitzat, i per consolidar l'estat de dret. Tot i l'oposició de l'Estat espanyol, Brussel·les veu que Kosova ja té el “marc legal i institucional estable necessari per començar a negociar” aquest acord que li permetrà convertir-se ser candidat en un futur. I fins i tot avisa Sèrbia que no s'hi oposi si no es vol acabar tancant les portes de la Unió: “Sèrbia i Kosova haurien de millorar les seves relacions de manera clara i estable, perquè tots dos països puguin seguir els seus camins respectius cap a la Unió Europea sense vetar-se l'un a l'altre”, va dir el diplomàtic txec.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.