Política

Amb bons ulls

El president de la Generalitat fa una crida al cos consular acreditat a Barcelona perquè transmeti una visió positiva de Catalunya

Mas apunta que l'estat propi no és una finalitat, sinó “un instrument” per desenvolupar el país

No es tracta només d'internacionalitzar el procés català, sinó també que fora de l'Estat espanyol el comprenguin i, a més, el vegin amb bons ulls. Emmarcada en aquesta estratègia, el president de la Generalitat va fer ahir una crida al cos consular a què presentin Catalunya en positiu quan els seus respectius països els demanin informes sobre el nou rumb cap a l'estat propi. I que la presentin “com un país que vol tenir talent, una mentalitat oberta i una presència al món”.

En un moment en què la mirada exterior –com a mínim l'europea– està posada en l'Estat espanyol i aprofitant que la manifestació de la Diada Nacional ha servit també perquè molts mitjans internacionals situïn el focus a Catalunya, la pretensió és que la fotografia no passi pel filtre de Madrid. Més quan des del govern de Mariano Rajoy s'esforcen a traslladar una imatge del govern català radicalitzada.

El que vol l'executiu de Mas és que les demandes catalanes s'acompanyin d'arguments. I el principal que esgrimeix el president a favor de l'estat propi parteix de la premissa que “l'estat no és una finalitat en sí mateix, sinó un instrument al servei del que ha de ser un país sencer” perquè pugui prosperar. Mas ho justificava en la presentació als diplomàtics de l'Institut de Ciències Fotòniques, en el seu desè aniversari, un centre que destacava com a “recepta d'èxit” i que li servia per fer un paral·lelisme amb el país.“ És la fórmula que es necessita amb vista a poder desenvolupar-se en els propers temps.” En aquest sentit, remarcava la recepta d'un institut de col·laboració publicoprivada que ha sabut tirar endavant amb èxit i amb capacitat per captar talent de tot el món.

La reunió amb els cònsols de Mas es produïa en plena ofensiva de portes enfora, el dia després que el president de la Generalitat hagués enviat una carta a David Cameron i Alex Salmond per felicitar-los per l'acord per fer el referèndum escocès. I també després ja hagi advertit que si l'Estat espanyol veta la consulta catalana internacionalitzarà el conflicte català.

LA FRASE

Presentin Catalunya com un país que vol tenir talent, amb mentalitat oberta i presència al món
Artur Mas
president de la generalitat

“Catalunya sempre ha format part d'Espanya”

Retirada, però no tant. La presidenta del PP de Madrid i expresidenta d'aquesta comunitat, Esperanza Aguirre, va entrar ahir en el debat independentista. L'exlideressa madrilenya es va afegir a a la polèmica oberta pel ministre Wert i la seva intenció “d'espanyolitzar” els nens catalans, i va considerar que l'educació ha de servir perquè els nens aprenguin a sumar, llegir i perquè coneguin història “verdadera, no la que inventen els nacionalistes. Espanya és una nació de 3.000 anys d'història”, va sentenciar Aguirre.

En la que era la seva primera aparició des que va renunciar a la presidència de Madrid, va deixar clar que no concep una Espanya “sense” Catalunya ni una Catalunya “fora” de l'Estat, i va sentenciar que Catalunya “mai” no ha estat independent, en comparació d'Escòcia, “malgrat que algunes escoles ho ensenyin”. Aguirre feia servir paraules similars a les que va fer servir De Cospedal, que aquesta setmana afirmava que Catalunya no havia estat mai un regne, a diferència d'Espanya, tot i que oblidava que, en un marc estrictament català, Catalunya ha estat un comtat i un principat, mai un regne. L'expresidenta madrilenya creu que es pot reclamar de tot si s'utilitza una via “pacífica i legal”, però va recordar que en la Constitució la sobirania recau en el poble espanyol i no només en una part del territori. En aquest sentit, va alertar que Mas, ha de preveure les conseqüències de fer un referèndum.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.