Política

El govern alerta que un estat català fora de la Unió Europea “no pot ser”

Francesc Homs recorda que Catalunya n'és contribuïdora neta i considera que hauria d'estar dins la UE “sí o sí”

Veu irreversible el procés iniciat

En ple debat sobre les conseqüències de la constitució d'un eventual estat català agitat per un PP que el situa automàticament fora de la Unió Europea, el portaveu del govern va deixar clar que no preveuen aquest escenari. En una entrevista a RAC1, Francesc Homs va assenyalar que ha d'estar “sí o sí dins la UE o no pot ser”.

L'executiu de Mas no preveu la possibilitat, difosa pels de Rajoy i Sánchez-Camacho, que una Catalunya independent quedés fora de la UE. “Seria impensable” i encara més perquè, com recordava Homs, “en som contribuïdors nets”. També perquè el full de ruta del govern en aquest procés es basa “en una consulta amb garanties per a tothom, amb una majoria molt àmplia, amb un to positiu i pacífic, que es desenvolupi en un marc de convivència democràtica i pacífica, i que en surti el compromís inequívoc de ser, sí o sí, dins d'Europa”. Homs està convençut que, si se segueix el camí marcat pel govern, “Catalunya tindrà itinerari dins d'Europa”.

L'afirmació del portaveu català era un missatge tranquil·litzador en contraposició a una campanya, la del PP, basada en els arguments de la por. En les últimes setmanes, tot i aquests missatges, la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, ha descartat que un estat català quedés fora de la UE i també el seu homòleg i comissari de la Competència, el socialista Joaquín Almunia, que, tot i haver afirmat inicialment que sí que seria expulsada, va admetre que “no és honest” dir “taxativament” que Catalunya quedaria fora de la UE si assolís la independència.

El portaveu del govern va considerar irreversible el procés iniciat a Catalunya. “No hi ha marxa enrere perquè l'estat propi és la prioritat”, sentenciava Homs. I, amb vista a les eleccions del 25-N, demana una àmplia majoria a favor de l'estat propi. “Si no hi hagués una majoria de diputats nacionalistes sí que seria automàtic que no tindríem un reconeixement nacional”, va alertar en una crida al vot sobiranista. “El valor democràtic d'aquest procés és essencial, és el que marcarà l'èxit”, alertava el portaveu del govern.

Estem en una economia de guerra. No tenim facilitats per gestionar les finances del govern
Artur Mas
president de la generalitat
La decisió final no la prendré jo, la decisió final la prendrà el poble de Catalunya. Jo només sóc un instrument

Mas consultaria una contraoferta

El president de la Generalitat, Artur Mas, es va comprometre ahir a consultar els catalans sobre el futur del país, però també en el cas que Mariano Rajoy fes una contraoferta durant el procés obert a Catalunya. “La decisió final la prendrà el poble de Catalunya i, si per la raó que sigui no s'hi pot arribar, que no es preocupin perquè la decisió també la prendrà el poble de Catalunya”. En una entrevista a 8 al dia, Mas es va mostrar convençut que al president del govern espanyol li toca ara “fer de Cameron”. El president català va revelar més detalls de l'entrevista que va mantenir-hi el 20 de setembre i després de la qual i de la manifestació de la Diada va avançar les eleccions. “La negativa va ser total, ni tan sols ell creia en el pacte fiscal, em va explicar”, va detallar Mas.
I va augurar que, si Madrid impedeix la consulta, “tots tindrem un problema”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.