Mas no consentirà que divideixin els catalans per debilitar el sobiranisme
Afirma que els que parlen d'una Catalunya fracturada per raons d'origen o de llengua “no entenen res”
Insta els empresaris a afrontar el futur “sense por”
Ni dividits ni enfrontats. El president de la Generalitat i candidat de CiU a la reelecció, Artur Mas, va destacar ahir al matí el caràcter transversal i heterogeni de la majoria de catalans que defensen la independència per contrarestar les tesis dels que, com José María Aznar i bona part de la direcció del PP, vaticinen un cisma social si Catalunya enfila el camí cap a un estat propi. Mas va assegurar que els defensors d'aquesta teoria “encara s'imaginen aquella Catalunya dividida entre els que han nascut aquí i els que no. I amb això demostren que no entenen o no volen entendre res; encara no s'han adonat que la gent està fent pinya”. Pel candidat de CiU, la suma de molts catalans nascuts en altres llocs de l'Estat al procés per l'estat propi “desconcerta Madrid”. I, per això, va alertar que els intents de dividir formaran part de l'estratègia d'algunes formacions. “No ho hem de consentir”, va emfasitzar.
Les empreses, al marge
A l'auditori de Pimec, i davant d'un centenar d'empresaris, Artur Mas va subratllar la necessitat de no barrejar el procés polític cap a l'estat propi amb l'empresa i el petit comerç. El candidat, que fa una setmana va demanar a aquests sectors que no obstaculitzessin el procés polític, els va suggerir ahir que se'n mantinguin al marge. Segons va dir, la recuperació econòmica ha estat una de les prioritats de CiU, i ho continuarà sent malgrat que la federació s'embarqui ara en el projecte de construcció d'estructures d'estat. En aquest sentit, va explicar que la majoria de països que han assolit la independència en les últimes dècades han aconseguit nivells més alts d'internacionalització de la seva economia un cop s'han convertit en un estat. A més, es va mostrar convençut que “ni a Espanya ni a Europa els interessaria trencar relacions comercials amb les empreses d'un hipotètic nou estat català”. A la nit, en una entrevista al Canal Català, va anar més enllà i va declarar que els boicots “són propis de l'edat mitjana”.
Artur Mas va tancar el seu discurs a l'auditori de Pimec parlant de fiscalitat. A curt termini, va assegurar que no s'abaixaran els impostos a les rendes més altes. I, pel que fa al llarg termini, i en un futur estat català, va assenyalar la rebaixa de la pressió fiscal, que ara es troba entre les més altes de la UE, i la persecució del frau fiscal com dues de les principals propostes del seu partit.
La Cecot, per un estat que escolti
Encesa defensa de l'estat propi per part del president de la patronal catalana Cecot, Antoni Abat, que veu en el procés sobiranista una gran oportunitat. En la seva intervenció durant la Nit de l'Empresari, Abat va demanar al president de la Generalitat que es tingui en compte la veu dels empresaris a l'hora de decidir el nou estat català. “President, qualsevol país no ens val, però segons quin definim, els empresaris catalans ens hi apuntem i molts d'Espanya i de la resta del món, també”, va proclamar el president de la Cecot. Al seu parer, “és una ocasió única per fer creu i ratlla i començar un procés ambiciós i esperançador que miri endavant sense la càrrega del passat”. Un 53% dels empresaris de la Cecot són favorables a l'estat propi, segons les dades d'una recent enquesta de la patronal, que també detallava que un 67% no temen que en el procés els productes catalans se sotmetin a un boicot.