Política

L'aparell judicial de l'Estat, contra l'autodeterminació

L'advocacia i la fiscalia general treballen juntes en una resposta legal si el govern català convoca una consulta en la propera legislatura

Adverteixen Mas que pot ser inhabilitat per desobediència

L'advocacia de l'Estat i la fiscalia general ja treballen conjuntament per trobar una resposta legal en cas que el govern català convoqui una consulta sobre la constitució d'un estat propi en la propera legislatura, tal com va reclamar el Parlament de Catalunya en l'última sessió, i com CiU es compromet a fer en el seu programa electoral. Així ho va avançar ahir el diari El Mundo i van confirmar a l'agència Europa Press fonts del ministeri de Justícia. Ambdós òrgans judicials, segons aquestes fonts, estudien coordinadament les possibles “alternatives legals”, i arribat el cas “s'actuaria en conseqüència”.

Tot i que el ministeri ho va negar a l'agència ACN, El Mundo assegurava que els treballs estarien liderats pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, i que hi participaria algun representant d'Interior. Les mateixes fonts van assegurar a l'ACN que “no existeix” cap cèl·lula específica, tot i que admetien que advocacia i fiscalia treballen “com sempre en defensa de la legalitat”, i explicaven que si hi hagués cap indici de vulneració de la llei farien un informe, “com va passar amb les consultes sobiranistes als municipis o la plantació de marihuana de Rasquera”.

Fa uns dies Ruiz-Gallardón ja va advertir que, en el cas previsible que l'Estat impugnés la convocatòria, ja que és una competència que té en exclusiva, i el Tribunal Constitucional li donés la raó, si en Mas la tirés endavant podria incórrer en un delicte de desobediència sancionat amb penes de multa i inhabilitació, segons l'article 410 del codi penal, que obliga els càrrecs públics a complir les resolucions judicials. Segons El Mundo, l'executiu estatal tampoc descarta, com reclama UPyD, recuperar el delicte –introduït el 2003 per Aznar i eliminat el 2005 per Zapatero– de convocatòria de referèndums il·legals, pensat llavors per impedir el pla Ibarretxe.

Rajoy insisteix en el diàleg i la llei

Preguntat ahir sobre què faria per impedir que Catalunya convoqués una consulta, Mariano Rajoy ni confirmava ni desmentia res, i es limitava a dir que prefereix “no avançar esdeveniments”. El president espanyol, això sí, es mostrava convençut que l'Estat “superarà” el conflicte “des del diàleg i, per descomptat, des de la llei, que és on sempre hi ha els demòcrates i la gent sensata i amb sentit comú”. Rajoy insistia que “sempre” ha estat obert a negociar, i assegura que és Mas qui està tancat a fer-ho. Segons ell, “Espanya és la nació més vella d'Europa”, i catalans i espanyols “han fet moltes coses junts, i les seguiran fent”. “Junts ens anirà molt millor a tots, ni tan sols val la pena fer debats sobre què podria passar en altres casos”, cloïa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.