Política

Independents i feliçment ocupats

Un futur estat català podria reduir l'atur fins al 12%, segons un estudi

Els autors basen el seu treball en l'anàlisi de tres models

Independents i amb més feina. Un estudi del Cercle Català de Negocis (CCN) al qual ha tingut accés El Punt Avui conclou que la independència permetria reduir l'atur d'un 22% a un 12% –una taxa que a Espanya no es registra des de principis dels 80–, i situaria Catalunya al nivell dels països més pròspers d'Europa. “Podríem ser l'Holanda del sud”, afirma Ramir de Porrata-Dòria, empresari, emprenedor i membre de la junta directiva del CCN que ha participat en l'elaboració d'un estudi basat en tres mètodes d'anàlisi –estadístic, matemàtic i comparatiu– que coincideixen a dibuixar un panorama molt favorable a la Catalunya independent. El 12% final és una estimació basada en la ponderació dels resultats obtinguts amb els tres sistemes.

Dels tres models, l'estadístic és el que ofereix una projecció més optimista. Basat en l'anàlisi de les dades econòmiques dels països de l'OCDE, permet identificar quins són els factors que influeixen més en els nivells d'atur. Traslladant-los a Catalunya, aquest patró conclou que un futur estat podria reduir la taxa de desocupació fins al 6%. Una dada allunyada de l'11,7% que es projecta si es pren com a referència el model matemàtic, que estableix una relació directa entre la despesa pública i el PIB d'un país. En concret, els autors del treball del CCN prenen com a base les conclusions d'un estudi previ publicat pels economistes Jordi Pons i Ramon Tremosa, que sostenen que per cada 1% del PIB que el sector públic inverteix, l'economia creix un 0,52% i l'ocupació un 0,29%. A la pràctica, i suposant que l'absència de dèficit fiscal permetés a un futur estat català destinar cada any un 8,4% del seu PIB (uns 17.000 milions d'euros) al sistema productiu, es crearien 56.000 llocs de treball durant el primer any, 81.000 durant el segon, 88.000 en el tercer i 91.000 els dos següents, fins a situar l'índex de desocupació molt a prop del 12%. Per últim, el tercer model consisteix en l'anàlisi dels nivells d'atur de països amb magnituds semblants a les de Catalunya, i conclou que cap dels que s'hi assemblen tenen nivells de desocupació de més del 10%. En funció del país amb qui es compari, la taxa d'atur de Catalunya se situaria entre el 8% i el 15%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.