Política

eleccions 25-n

La sortida de la crisi en un estat propi centra el primer debat a Girona

Per CiU, ERC i SI només sent independents es millorarà l'economia; el PP afirma just el contrari, i el PSC i ICV reclamen un canvi de política econòmica

El primer debat dels caps de llista gironins, celebrat ahir al vespre a Girona i dedicat a l'economia, deuria decebre els ciutadans que esperaven sentir alguna proposta impactant i engrescadora per sortir de la crisi. El públic de la sala d'actes de l'Espai Caixa es va haver de conformar amb la ratificació de les posicions sobre la qüestió que defensen aquests partits (els sis que tenen representació parlamentària aquesta legislatura: CiU, el PSC, ERC, el PP, ICV-EUiA i SI), inevitablement vinculades al debat sobiranista. Mentre que Santi Vila (CiU), Roger Torrent (ERC) i Toni Strubell (SI) van considerar condició indispensable –atès el potencial del país– disposar d'estat propi per remuntar la situació econòmica, Enric Millo (PP) va defensar justament el contrari. Per a ell seria un “camí perillós i desconegut” que no convé al món empresarial. Per la seva banda, Juli Fernàndez (PSC) i Marc Vidal (ICV-EUiA) van donar prioritat a un canvi de la política econòmica i del model productiu, respectivament, per sobre de la qüestió del nou estat. “No ens en sortirem fent les coses que hem fet fins ara”, va advertir el candidat ecosocialista. Al marge de la qüestió sobiranista, en l'intercanvi de propostes estrictament de política econòmica, Vila i Millo van coincidir a defensar la lluita contra el dèficit públic com a acció prioritària, tot puntualitzant que això no està renyit amb el manteniment de l'estat del benestar.

En la inevitable bateria de retrets que hi ha a tots els debats va destacar el tema de l'herència en forma de dèficit públic que el tripartit va deixar a CiU i l'increment experimentat durant el govern de Mas, i les inversions de l'Estat a Catalunya.

Moderat pel periodista Josep Puigbò, aquest primer debat el van organitzar les cambres de comerç de la demarcació, la FOEG, el Fòrum Carlemany i Pimec Girona.

LES FRASES

Els empresaris catalans s'han de desprendre d'una marca tòxica com és Espanya
Santi Vila
CANDIDAT DE CiU
Sóc extremament optimista pel potencial que té el país, però ens falten eines d'estat
Roger Torrent
CANDIDAT D'ERC
Sense un estat propi és impossible que l'economia gironina se'n surti
Toni Strubell
CANDIDAT DE SI

Una banca pública que doni crèdit

Els candidats d'ICV-EUiA i SI van coincidir a proposar la creació d'una banca pública a través de la qual es pugui injectar crèdit a les empreses. Altres idees que van sorgir van ser reduir l'administració (PP), crear un impost per a les transaccions financeres (CiU, ERC i SI), reduir alguns tipus d'IVA (CiU i ERC) i potenciar el mercat interior estatal (PP). La que va causar més impacte entre el públic va ser sens dubte la proposta de crear 54.000 llocs de treball que va anunciar ICV-EUiA, i que explicarà durant la campanya. Prop de la meitat dels nous llocs de treball serien en el sector públic, va indicar Marc Vidal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.