Política

L'Estat porta als jutjats els ajuntaments de Girona i Figueres pels trens de la Diada

Els consistoris han rebut la comunicació per assistir al judici fixat pel 14 de gener en una actuació a instàncies de la delegada del govern espanyol a Catalunya

Els alcaldes consideren que tot l'argumentari fet per l'advocat de l'Estat “és purament polític i no té cap base jurídica

L'advocat de l'Estat ha portat als tribunals els ajuntaments de Girona i Figueres per la contractació de dos trens de Renfe perquè els ciutadans que ho volguessin poguessin anar a la manifestació de l'11 de setembre a Barcelona.

L'Ajuntament de Girona ha rebut aquest matí la comunicació que convoca als dos consistoris al judici que s'ha fixat pel 14 de gener. L'actuació de l'advocat de l'Estat s'ha fet a instàncies de la delegada del Govern de l'Estat a Catalunya, Llanos de Luna Tobarra, i en l'argumentació l'Estat considera que hi hagut “desviació de poder” per fer “un indegut ús de les potestats municipals per la consecució d'un objectiu aliè a l'àmbit competencial de l'Ajuntament”.

Indignació dels alcaldes


Els alcaldes de Girona i Figueres, Carles Puigdemont i Santi Vila, han mostrat aquest matí la seva indignació per portar als consistoris als tribunals. Puigdemont considera que tot l'argumentari fet per l'advocat de l'Estat “és purament polític i no té cap base jurídica, com ho demostra que ho fa en bases a opinions polítiques i declaracions fetes per nosaltres en els mitjans de comunicació”. En aquesta línia, Puigdemont ha reiterat en diverses ocasions que la contractació dels dos trens “és plenament lícita, legal i legítima”. L'alcalde de la capital gironina ha recordat, a més, que el trens noliejats per la Diada “no han costat ni un euro als ciutadans d'aquests dos municipis, perquè cada viatger va pagar el viatge i, és més, hi va haver un superàvit de 2.500 euros que vam entregar al Banc dels Aliments”.

Puigdemont també critica que “no hàgim rebut cap requeriment previ, un fet que demostra i prenem bona nota de la deslleialtat institucional que suposa” i atribueix el contenciós administratiu “a una persecució política de l'Estat espanyol”.

Per la seva banda, l'alcalde de Figueres va expressar “malestar” i “gran disgust” l'acció de l'Estat i va defensar la plena legalitat de l'actuació dels dos consistoris. Vila considera que és una actuació “grollera contra les ciutats de Figueres i Girona” i retreu que “el PP posi els serveis de l'Estat per qüestions partidistes”. A més, l'alcalde situa l'actuació judicial en la voluntat dels populars de “donar una imatge de radicalisme dins d'aquesta campanya de la por i fan servir qualsevol pretext per fer-la”.

Els consistoris ja han manifestat que aniran al jutjat per defensar la legitimitat de la seva acció per contractar els trens de Renfe i que ara els serveis jurídics n'estan estudiant tot el contingut. Els dos alcaldes qualifiquen de “ridícula” l'argumentació emprada en el contenciós per impulsar aquesta acció judicial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.