Política

El líder de Syriza defensa el dret a decidir i es queixa de la “hipocresia” de CiU

Tsipras visita Barcelona per donar suport a la campanya electoral d'ICV-EUiA

Herrera aposta per superar el PSC i crear un front d'esquerres similar al grec

La Syriza grega va donar suport ahir, en el míting més multitudinari de campanya d'ICV-EUiA, a la candidatura de Joan Herrera a les eleccions. El seu líder, Alexis Tsipras, va donar suport al lema de campanya ecosocialista: Drets nacionals, sí; drets socials, també. Tanmateix, l'opositor grec no va defensar de manera clara i contundent ni una consulta sobre l'autodeterminació, ni la independència. “El poble català té dret a decidir el seu futur”, va assegurar, però també “té dret a saber que forces polítiques hipòcrites estan amagant ara la seva cara neoliberal” i que acabaran “entregant la sobirania del poble al gran capital”.

“Avui hi ha tres homes aplaudint les polítiques de Merkel que enfonsen els seus països: Mas, Rajoy i Samaras”, va comparar Tsipras. La seva tesi, des del respecte al dret a decidir dels catalans, és que un excessiu debat nacional té “el risc d'amagar darrera les banderes les raons socials i econòmiques del terratrèmol neoliberal” als pobles del sud d'Europa. Ara, segons Tsipras, “és un moment històric per a la solidaritat entre tots els pobles”. El que està clar és que Tsipras, venint de Grècia i sent líder d'una coalició plural de l'esquerra grega, no volia pronunciar-se en un conflicte entre Catalunya i l'Estat.

Tsipras, l'enemic número u de les principals cancelleries del nord d'Europa, sí que va demanar als catalans que deixin de ser els “bons alumnes” de la UE més neoliberal per convertir-se “en mals alumnes”, si no volen caure en el cercle de retallades, pobresa i atur. “Espanya està com estava Grècia fa uns anys”, va augurar. “Si les retallades segueixen, a Europa hi haurà una tragèdia de conseqüències terribles”, va concloure.

El líder grec va recomanar a ICV-EUiA que “creguin en el seu poble i que facin que el poble cregui en el seu projecte”. El seu viatge llampec a Barcelona –amb visita als treballadors en vaga de fam de Telefònica– és, segons Joan Herrera, “molt important”, ja que creu que té una “oportunitat històrica per ser l'esquerra que guanyi”. Tant si supera el PSC com si no, Herrera va insistir en la idea de crear un “front d'esquerres” a partir del 26 de novembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.