Política

Catalunya, toca decidir

Gairebé 5,5 milions de catalans estan cridats avui a les urnes

Es preveu que creixerà per l'augment del 45,5% del vot per correu

Presenten una denúncia pels problemes per votar des de l'estranger

La participació, el 2010, va ser del 59% i avui es preveu superar-la
Les enquestes detecten encara entre un 20% i un 30% d'indecisos

Més de cinc milions de catalans estan cridats a les urnes per escollir, avui, la composició del Parlament pels quatre anys vinents. En una campanya en què el referèndum per l'autodeterminació s'ha imposat a les polítiques socials, els 5.413.769 catalans inscrits en el cens electoral –50.081 més que el 2010–, hauran de decidir entre fer confiança als partits que aposten fermament per la convocatòria d'un referèndum sobiranista, com són CiU, ERC, SI i ICV-EUiA, pels qui s'hi oposen, com el PP i Ciutadans, o per l'alternativa del PSC, partidari del federalisme. La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, va presentar ahir el dispositiu de la jornada electoral, i va explicar que es preveuen uns comicis amb una participació molt alta. En la jornada d'ara fa dos anys es va situar en el 59% i ara es preveu que se superarà. Per què? Doncs per l'augment de les peticions de vot per correu, que ha crescut en un 45,5%. Aquestes sol·licituds han passat de les 45.530 del 2010 a les 66.299 per votar avui. Per demarcacions, n'hi ha 43.398 corresponents a Barcelona, 8.504 a la circumscripció de Girona, 7.545 a Tarragona i 6.845 a Lleida.

Això, tot i tenir en compte les queixes que s'han rebut des de l'estranger per les traves que els posaven les ambaixades i consolats a l'hora de tramitar les peticions, arran de la nova llei que va entrar en vigor en les darreres eleccions municipals. Aquesta situació s'ha traduït amb la presentació d'una denúncia de membres de la plataforma Catalunya Diu Prou contra les dificultats que els catalans a l'estranger han trobat per votar. La denúncia es va fer efectiva divendres al jutjat de guàrdia i es pretén que sigui preventiva per evitar una situació semblant en el cas que es convoqués un referèndum sobre la independència. Segons l'entitat, 150.346 electors a l'estranger no hauran pogut votar.

La jornada d'avui mobilitzarà 77.852 persones, de les quals 4.826 són representants de l'administració, que atendran els 2.718 col·legis i 8.130 meses electorals repartides per tot el territori.

A diferència d'altres convocatòries, aquestes eleccions tindran menys opcions polítiques, en concret fins a 52 candidatures. La legislació del 2011 obliga les forces extraparlamentàries a recollir un aval mínim del 0,1% del cens per poder concórrer als comicis. Això vol dir que en total calen 7.542 signatures per presentar-se a tot el territori: almenys 5.530 a Barcelona, 812 a Tarragona, 757 a Girona i 443 a Lleida. La conseqüència que ha tingut la llei és que algunes forces polítiques no es poden presentar a totes les demarcacions. Només tretze partits extraparlamentaris han aconseguit el nombre d'avals.

Una aplicació amb 6.000 descàrregues

Com a novetat, s'estrena l'aplicació per a telèfons intel·ligents Parlament'12, que permet fer un seguiment de la jornada. Fins ahir al matí, ja se l'havien descarregat 6.300 persones de 47 països. Com en anteriors comicis, les dades dels municipis de més de 7.000 habitants es recolliran per PDA. Això representa un total de 6.032 meses. Segons va explicar Joana Ortega, aquest sistema permet dues coses: d'una banda, més agilitat en la transmissió de dades, i de l'altra, més fiabilitat en els resultats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.