Política

L'Estat ja deu a Catalunya 2.658 milions en infraestructures

La Cambra de Comerç de Barcelona denuncia que l'incompliment de l'addicional tercera sumarà l'any que ve 728 milions més

El 2013 en correspondrien 1.990

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va denunciar ahir que l'Estat espanyol sumarà el 2013 un dèficit d'inversions finalistes destinades a infraestructures a Catalunya de 728 milions, xifra que caldrà sumar al deute acumulat per aquest concepte des del 2007 fins a final d'aquest any i que se situa en 2.658 milions.

En una breu compareixença davant la premsa, Valls va lamentar que l'Estat “incompleixi reiteradament” els seus compromisos d'inversió, establerts legalment a la disposició addicional tercera de l'Estatut, i va precisar que, de cara a l'any vinent, aplicant el percentatge que representa Catalunya sobre el PIB total de l'Estat, un 18,7%, l'executiu presidit per Mariano Rajoy hauria d'invertir 1.990 milions al Principat, dels quals només n'hi ha pressupostats 1.262,3 milions, de manera que el dèficit inversor anual seran els esmentats 728 milions.

Rècord mínim

El líder cameral va alertar que, si l'executiu espanyol continua amb la tònica dels últims anys, és a dir, la d'executar tan sols un 70% del que es recull en els pressupostos, la xifra real destinada a Catalunya “potser no arribarà als 900 milions”, un volum tan baix que no té precedents en l'última dècada.

Finalment, les dades recopilades per la Cambra també indiquen que la inversió que l'Estat durà a terme a Catalunya l'any vinent serà un terç de la que va realitzar el 2009. Aquesta reducció, a més, no és proporcional a la que, en principi raonablement, s'aplica a la resta de comunitats a causa de la crisi i l'austeritat a què obliga el compliment d'objectiu de dèficit públic. Així, fent equivaldre a 100 la inversió pressupostada de l'Estat a Catalunya el 2009, el 2013 aquesta ràtio baixarà a 33, amb una reducció del 67%, mentre que al conjunt de comunitats autònomes la caiguda serà del 57% fent que la ràtio passi de 100 a 43.

LA XIFRA

70
per cent
és el percentatge habitual d'execució del total pressupostat per l'Estat en inversió a Catalunya.

Preocupació dels empresaris per la nova fiscalitat

Miquel Valls no es va estar de recordar el que ja havia assenyalat fa pocs dies en el mateix marc majestuós de la Llotja barcelonina i va tornar a instar els “responsables polítics”, en una clara al·lusió a Convergència i Unió i Esquerra, en plena negociació per a la governabilitat del país, a no augmentar la pressió fiscal sobre els catalans i molt especialment sobre les empreses. “Estem preocupats pels anuncis d'un possible augment dels impostos”, va subratllar el president de la Cambra, que va comminar els representants de la ciutadania a “posar com a prioritat la recuperació de l'economia” i a recordar que les polítiques que impulsi el govern de la Generalitat “no poden posar en perill els llocs de treball”. Per protegir aquests llocs de treball i crear-ne de nous, Valls va insistir que el que cal és “que hi hagi rendes disponibles”, molt especialment a nivell empresarial, per “estimular-hi la inversió i amb ella el creixement”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.