Política

Torramadé intenta presidir el ple però CiU li ho impedeix

El president de la Diputació es presenta per sorpresa cinc minuts abans del plenari i anuncia que torna

La intercomarcal d'UDC es reuneix avui d'urgència per decidir el futur polític de l'alcalde de Salt

Va deixar clar que avui tornaria a la presidència de la Diputació

El president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, va intentar ahir a la tarda, i per sorpresa del seu propi grup, de CiU, presidir el ple extraordinari del pressupost pel 2013, sense aconseguir-ho. Torramadé es va presentar acompanyat del seu cap de Gabinet, Josep Maria Bros, només cinc minuts abans de l'inici de la sessió per informar que retornava a la presidència i deixava sense efecte la delegació al vicepresident Miquel Noguer. Es va reunir a porta tancada amb Noguer i amb el portaveu de grup de CiU, Pere Vila, però aquests el van fer desistir. Abans, però, s'havia reunit amb els presidents dels grups del PSC i ERC. Torramadé va marxar minuts després d'iniciar-se finalment el plenari deixant clar, però, que avui es reincorporaria a tots els efectes a la Diputació.

Reaccions

Les conseqüències del retorn no es van fer esperar. Tots els diputats de CiU es van reunir a porta tancada, després d'haver aprovat el pressupost, per valorar la nova crisi institucional i, a última hora de la nit, van cridar a Torramadé per demanar-li explicacions. Avui al matí, s'ha convocat amb caràcter urgent la intercomarcal d'UDC per analitzar les conseqüències polítiques. Segons fonts del partit, el retorn a la presidència de la Diputació una setmana després que fes públic que se n'apartava temporalment, “ha tensat la corda fins a nivells insostenibles” i bona part del partit està disposat a treure-li la presidència de la Intercomarcal, càrrec del qual també se'n va apartar temporalment.

Decepció

Pere Vila, portaveu de CiU, i visiblement molest, va explicar, mentre el seu grup estava reunit, que “el president tenia tot el dret a tornar”, però va admetre que havien de valorar el nou escenari: “Tot ha sigut molt inesperat i ràpid i entenc que Torramadé haurà de donar explicacions del seu canvi d'opinió”, va dir. Vila va deixar entreveure que avui segurament hi hauria un posicionament clar dels diputats del grup de CiU: “Ara mateix jo encara no sé el motiu real que té el president per reincorporar-se, i trencar la seva decisió d'apartar-se. Un cop ho sapiguem haurem de posicionar-nos”.

Vila va defensar ara fa una setmana que Torramadé s'apartés de la presidència i va aplaudir aquesta decisió. El retorn de Torramadé podria obeir al seu desacord amb els retocs finals del pressupost, la reestructuració que es vol portar a terme dins el govern a la Diputació i també la publicació de suposades subvencions (una per valor de 20.000 euros) que ell podria haver plantejat des de presidència.

Comissió d'investigació

La comissió d'investigació per estudiar si es va plantejar destinar diner públic per buscar una solució al conflicte entre Jaume Torremadé i la militant Minerva Amador es va desencallar ahir per unanimitat. El ple ordinari, que es va celebrar abans del pressupost, la va aprovar i, fins i tot, es va acordar fer-la extensiva “a tot allò que tingués a veure amb aquest cas”. Pere Vila va explicar que ara s'haurà d'estudiar com es convoca “perquè no hi ha precedents a la Diputació”, però va admetre que afectaria només “personal de la casa”. En el ple d'ahir es va acomiadar Roger Torrent, fins ara portaveu d'ERC, en incorporar-se com a diputat al Parlament.

Les claus

“M'han dit que si presideixo la sessió, el PSC i ERC marxareu?”

Joan Trillas

Jaume Torramadé va actuar ahir en solitari. Ningú d'UDC, si més no de la intercomarcal, coneixia les seves intencions. I encara menys CDC . Primer, i cinc minuts abans del ple, va convocar els presidents dels grups de la Diputació del PSC i ERC al seu despatx. Socialistes i republicans tenien coll a vall que anunciaria que dimitia. Res. Els va dir que “ja n'hi havia prou i que retornava”, que donava per tancat la meva marxa i que presidiria el ple. Ells li van contestar que respectaven la seva decisió, però que consideraven que era un error. Passen uns minuts i, en un despatx proper al saló de plens, Torramadé es reuneix amb Vila i Noguer. Després torna a convocar ERC i el PSC i els diu: “M'han dit que si presideixo marxeu?”. Quan va tenir clar que no, Vila i Noguer finalment van haver d'actuar, fer un cop de força, i el van convèncer que marxés. La gran pregunta és: per què ha tornat Torramadé? A banda del calvari que està vivint, una hipòtesi plausible és que, des de fora, no té cap control sobre el que s'està fent dins el govern de la Diputació i de tot el que s'està filtrant. Ahir, a les sis de la tarda, estava prevista una trobada amb la premsa a la seu d'UDC . Hi havia de ser Josep Maria Pelegrí. Es va anul·lar, o millor dit, posposar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.