Política

Última entrevista a Moisès Broggi a El Punt Avui

“Castella era un poble de pastors i de guerrers. Catalunya era un poble de comerciants, que anaven pel negoci i, per tant, pel diàleg”

“Espanya no pot acceptar la independència de Catalunya perquè en depèn”

FORÇA
“Fins ara sempre hem topat amb la violència de Castella. Ara tothom se'ls posaria en contra”
SITUACIÓ
“Europa són
molts països. Els problemes socials s'han de resoldre localment”
ÚTILS
“Hem de fer conèixer a tothom
que som un poble sotmès a un altre
i explotat”

El Punt Avui va publicar el passat 8 de novembre l'última entrevista amb el doctor Moisès Broggi amb motiu de la campanya electoral. Broggi va ser una personalitat de referència de Catalunya. La seva ben guanyada fama de metge humanista el va precedir durant la seva llarga trajectòria. Mai va amagar, a més, el compromís sincer amb el seu país, Catalunya.

Espanya no vol saber res de la nostra independència...
Espanya no ha pogut veure mai Catalunya perquè té una mentalitat diferent. Catalunya té una mentalitat parlamentària, dialogant. Catalunya vol solucionar els problemes amb diàleg, mentre que Espanya sempre ha tingut una mentalitat absolutista. Catalunya i Espanya són dos pobles incompatibles.
Per què?
Perquè som diferents. Castella era un poble de pastors que va patir una invasió dels àrabs que va durar molts segles. Hi va haver una reconquesta. Era, doncs, un poble de pastors i de guerrers. Però Catalunya era un poble de comerciants, perquè tenia la Mediterrània. Els catalans anaven més pel negoci i, per tant, pel diàleg. Catalunya tenia un règim parlamentari, mentre que el d'Espanya era d'absolutistes i de militars.
A Espanya diuen que la unió amb Catalunya va ser voluntària...
Catalunya i Espanya es van ajuntar perquè al segle XIV aquí vam patir la pesta negra, que va reduir la nostra població a un terç. Però llavors, a finals del segle XV, es van produir una sèrie de casualitats que van convertir Castella en la primera potència del món...
Quines?
El descobriment d'Amèrica. Això i la unió dinàstica amb la casa dels Àustria, que tenia l'imperi més gran d'Europa. En pocs anys Castella es va convertir en el primer imperi del món. Però Catalunya li continuava fent nosa, perquè tenia les seves lleis i els seus furs...
Espanya podria arribar a utilitzar la força contra Catalunya?
No ho sé. Fins ara sempre ens hem topat amb la violència de Castella. Però ara tothom se'ls posaria en contra.
Vostè confia en una Catalunya independent?
Sí, però Espanya no ho pot acceptar perquè depèn de Catalunya. Ara: l'ambient ja no és el mateix de fa dècades. A la segona part del segle XX tot canvia. La violència ja no és acceptable.
Hem viscut guerres terribles...
Fins al segle XX, les relacions internacionals també comprenien les guerres. Tot el mapa polític del món es va fer amb guerres. Però va arribar un moment que la potència de les armes era tan gran que amenaçava tota la vida humana. Per això ara tot s'ha de solucionar en pau.
I això també val per a Espanya
i Catalunya?
No ràpidament, però s'anirà fent. A l'inici del segle XX, el mapa polític d'Europa estava format per dos o tres imperis, dins dels quals estaven tota la resta de països. Ara tot està fragmentat. Europa són molts països. Els problemes socials s'han de resoldre localment.
Europa ha d'intervenir en les relacions entre el nostre país
i Espanya?
La pau ha de ser sobretot entre Catalunya i Espanya, però la Unió Europea també s'hi pot interessar. També crec que si Catalunya aconsegueix separar-se'n seguirà formant part de la Unió Europea.
Al llibre La necessitat de ser útil també parla de ser útil a Catalunya. Com?
Hem de fer conèixer a tot el món que som un poble sotmès a un altre i explotat. Ho hem de fer conèixer a tothom, i ja hi ha iniciatives populars.
I amb això ja n'hi haurà prou per a la independència?
No ho sé. Però aquest és el camí. Fer conèixer al món que som un país explotat.

Compromís ètic i social

Moisès Broggi (Barcelona, 1908) s'ha distingit sempre pel seu elevat compromís ètic i social. Durant la Guerra Civil va exercir com a cirurgià amb les Brigades Internacionals, raó per la qual els rebels el van castigar privant-lo d'exercir la seva professió en la medicina privada. Quan creia que ja no tenia futur va aconseguir obrir-se camí gràcies a l'ajut d'alguns col·legues però, sobretot, a
la seva gran perícia com a cirurgià innovador.

albert salamé

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.