Política

Les denúncies pel vot català de l'exterior arriben al jutjat

Catalunya Diu Prou va presentar ahir 40 demandes per la via penal, amb el suport de 450 queixes d'electors que no van poder votar el 25-N

Si el jutge ho desestima, duran el cas als tribunals europeus

La plataforma Catalunya Diu Prou, que ha canalitzat el suport jurídic al cas, va presentar ahir a la Ciutat de la Justícia de l'Hospitalet una denúncia col·lectiva per la via penal signada per quaranta ciutadans residents a l'exterior que no van poder exercir el dret a vot en les eleccions al Parlament del 25 de novembre, tot i haver-ho reclamat en les formes i terminis estipulats en la llei. Els afectats hi veuen “irregularitats provades i fefaentment generalitzades”, segons l'advocat Daniel Laspra, dels funcionaris de les ambaixades i consolats espanyols.

Segons el text de la denúncia, que s'afegeix a la que ja havien presentat a títol preventiu pels mateixos fets alguns residents a Catalunya el 23 de novembre, dos dies abans de les eleccions, de tot plegat “es dedueix que hi ha persones i/o institucions que estan obrant per acció o omissió en contra del normal desenvolupament dels actes electorals necessaris per a la captació del sufragi dels ciutadans catalans a l'estranger”. I és que, per Laspra, no es pot parlar de casos puntuals quan tan sols ha votat un 6% del cens a l'exterior, i quan segons ell hi ha “testimonis i proves irrefutables” d'una “negligència sistemàtica molt sospitosa”.

Per donar suport a la reclamació, Catalunya Diu Prou també va presentar ahir al jutjat les 450 queixes recollides per la plataforma Catalans al Món al web www.nopucvotar.cat, basades en testimonis directes, i a les quals confien afegir-ne encara més si s'acaba instruint la causa, ja que s'ha demanat a les entitats catalanes a l'estranger que enviïn tot el material susceptible de ser aportat com a prova de les negligències. Les denúncies vénen de 15 països, sobretot dels Estats Units, si bé també n'hi ha d'altres d'americans i europeus, i fins i tot de la Xina, Sud-àfrica o Austràlia.

Laspra recorda que la llei orgànica de règim electoral estatal –tot just reformada a final del 2010 i que també ha generat moltes queixes justament per entrebancs com ara el del vot pregat que imposa per exercir el dret des de l'exterior– tipifica en els articles 139 i 140 que els funcionaris que incompleixin o posin traves als tràmits establerts per al vot per correu poden ser condemnats fins i tot a penes d'entre sis mesos i dos anys de presó.

El jutge haurà d'obrir ara diligències prèvies per decidir si veu indicis de delicte en el cas, però Laspra ja avançava ahir que, si aquest quedés arxivat, duran la denúncia “a instàncies jurídiques europees” perquè es tracta d'un “dret democràtic”, si bé no va concretar encara quines.

LA XIFRA

15
països
és d'on vénen les denúncies de catalans, sobretot dels EUA, però també del Canadà, Alemanya o Anglaterra.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.