Política

El Cercle d'Economia avala la consulta en un marc legal

Josep Piqué assenyala que la votació del 2014 “ha de ser un punt de trobada”, un pas més en el diàleg entre Catalunya i Espanya

El portaveu del govern veu “significatiu” el suport de l'entitat

Josep Piqué, com a president del Cercle d'Economia, es va mostrar favorable a la celebració de la consulta sobre el dret a decidir i va reclamar diàleg “sense apriorismes” als governs català i espanyol, a més d'apostar per la revisió del model autonòmic, encara que per fer-ho sigui necessària la reforma de la Constitució. La consulta, segons Piqué, “no ha de ser ni un punt de partida ni d'arribada, sinó un punt de trobada”, un pas més en el diàleg i respectant el marc legal, per disposar d'un marc institucional eficaç. Així s'expressava el Cercle d'Economia en la seva última nota d'opinió, elaborada a partir de les eleccions catalanes i la nova situació sorgida. Ja a la nit, i des de Madrid, Piqué va matisar que, a títol personal, consideraria “una catàstrofe” la independència de Catalunya.

El portaveu del govern català, Francesc Homs, va considerar “significatiu“ i positiu que el Cercle expressés ahir el seu suport a la celebració de la consulta “dins del marc legal”. Per ell, aquest “canvi” de posició evidencia que la idea del dret a decidir “és un sentir molt majoritari en la societat catalana”.

El Cercle també va exposar la necessitat de reduir el cost del sistema polític actual, pensant en el benestar dels ciutadans i no només en la redistribució del poder. Després de repassar els resultats de les eleccions catalanes, Piqué va alertar que reflecteixen una realitat plural i complexa, amb una dispersió del vot i una pèrdua de representativitat dels fins ara partits majoritaris, CiU i el PSC. Això, segons ell, “obre un escenari diferent i complex per a la governabilitat futura”.

El president del Cercle va considerar legítim el pacte entre CiU i ERC, però va confessar que li resultava “desorientador i sorprenent” que un dels partits sigui alhora oposició. Tanmateix, Piqué va incidir en el fet que el debat territorial no ha de fer oblidar que la prioritat ha de ser la sortida de la crisi, i va lamentar que la corrupció que surt a la llum posi en perill la legitimitat del sistema polític.

LA FRASE

El suport del Cercle evidencia que el dret a decidir és un sentir molt majoritari en la societat catalana
Francesc Homs
Portaveu del govern català

Joves empresaris pel dret a decidir

La Federació d'Associacions de Joves Empresaris i Emprenedors de Catalunya (FAJEEC) es mostra favorable a continuar avançant en el procés cap a la consulta que ha iniciat el Parlament. “Considerem necessari tirar endavant l'estratègia engegada al nostre país, que es basa en la majoria atorgada pels electors en les històriques últimes eleccions”, destaca el president de l'entitat, Leo Torrecilla. En aquest mateix sentit, la federació recorda que la competitivitat està condicionada per molts factors i un d'aquests és “tenir capacitat pròpia per legislar” a favor de les empreses i facilitar-ne el creixement.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.