Política

Bustos torna a l'alcaldia de Sabadell amb l'aval del PSC

El jutge l'imputa en nou causes obertes arran del cas Mercuri, però el desvincula de la trama principal de presumpta corrupció

Navarro confia que no ha comès irregularitats, però el manté apartat de l'executiva nacional

Manuel Bustos va tornar ahir al seu despatx de l'alcaldia de Sabadell després de mantenir-se'n allunyat durant dos mesos a causa de la seva imputació en el cas Mercuri. La tornada de l'edil coincideix, però, amb un vendaval de presumptes casos de corrupció que recorre les principals institucions de l'Estat i que ha provocat un greu descrèdit de la classe política.

Enmig d'aquest núvol de desconfiança, Bustos proclamava ahir la seva innocència i justificava la reincorporació al càrrec perquè, segons va explicar en una carta personal que va traslladar a la ciutadania, “s'està demostrant que no he format part de cap trama de corrupció ni he cobrat mai cap comissió”. L'edil, però, continua apartat del càrrec que tenia en l'executiva del PSC, tal com fixa el codi ètic del partit en casos d'imputació.

Arran de les primeres investigacions i declaracions, el jutge manté la imputació a l'alcalde Bustos si bé, inicialment, l'ha desvinculat de la trama principal de corrupció urbanística en què el principal implicat és l'exregidor del PP Jordi Soriano, per un presumpte delicte de suborn. Bustos, però, apareix com a implicat en nou de les 31 causes en què el jutge ha dividit el sumari, i entre les quals inclou un presumpte tràfic d'influències per la contractació d'un exalt càrrec del govern del tripartit per part de l'Ajuntament de Montcada i Reixac. En aquesta causa també està imputada l'alcaldessa d'aquest municipi, la socialista María Elena Pérez García –que en cap moment ha renunciat al càrrec–, i el secretari d'organització, Daniel Fernández, tot i que, atesa la seva condició d'aforat com a diputat del Parlament, està pendent que la seva implicació la resolgui el Tribunal Superior de Justícia. Fernández també està apartat del seu càrrec en el partit.

Malversació de fons públics i omissió en la denúncia de fets delictius són altres processos que té obert Bustos arran del cas Mercuri. Tanmateix, en la seva tornada a l'Ajuntament, l'alcalde es va mostrar convençut que “les podrem aclarir aportant les proves que deixen clar que no s'ha comès cap fet delictiu”, avançava l'alcalde a través de la seva pàgina web. Bustos ha demanat declarar de nou.

A banda del procés judicial, a l'alcalde de Sabadell se li pot obrir ara un enfrontament polític després que tots els grups de l'oposició apuntessin la possibilitat de presentar una moció de censura. Bustos governa sense majoria a l'Ajuntament i en la carta enviada ahir a la ciutadania aprofitava per traslladar a l'oposició la demanda que actuessin amb “responsabilitat”.

LES FRASES DE MANUEL BUSTOS

He tornat perquè tinc la consciència molt tranquil·la i la meva màxima prioritat és Sabadell
Aclariré totes les causes que se m'imputen aportant les proves que deixen clar que no s'ha comès cap fet delictiu

Primàries contra la corrupció

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, s'ha afegit a la cursa contra la corrupció i ahir concretava una de les mesures que, segons el seu parer, poden ajudar a dotar de transparència els partits polítics: l'organització, per llei, d'un procés de primàries per escollir el cap de llista. “Que no sigui un element en mans de la voluntat dels partits, sinó de la normalitat del desenvolupament democràtic del país”, hi va afegir. Navarro feia aquestes declaracions després de defensar el retorn de Manuel Bustos a l'alcaldia de Sabadell. El líder dels socialistes catalans va demanar que “no es posin al mateix sac tots els casos de corrupció que han anat sorgint en els darrers dies”. Navarro va defensar el codi ètic del PSC que obliga a suspendre dels seus càrrecs en el partit els imputats en causes judicials. No és el cas, però, d'aquelles responsabilitats que hagin estat guanyades a les urnes ja que, en cas que la imputació no acabi en condemna, la restitució del càrrec ja no és possible, justifiquen altres fonts del partit. “M'agradaria saber quina serà la sentència del cas Pretòria, després de tot l'enrenou que hi va haver”, lamentava Navarro.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.