Política

CiU i ERC tornen a ajornar la llei de consultes

Endarrereixen la creació de la ponència per sumar-hi almenys ICV-EUiA i la CUP

CiU i ERC endarrereixen la tramitació de la llei de consultes per intentar que almenys ICV-EUiA i la CUP donin suport a la proposta des del primer moment. La federació i els republicans preveien que la mesa del Parlament donés avui llum verd a la constitució de la ponència en què es debatrà la norma. Però ahir a la tarda encara no havien aconseguit ampliar el consens, segons fonts dels dos partits, i van decidir ajornar la presentació de la petició d'obertura de la ponència per intentar que els ecosocialistes i la CUP hi afegeixin les seves signatures. És per això que, llevat que hi hagi una sorpresa poc probable a primera hora del matí, s'ajornarà almenys una setmana més l'inici dels tràmits parlamentaris de la norma.

Per donar suport al debat de la llei, ICV demana la constitució d'una comissió parlamentària sobre el dret a decidir. És en aquest context que CiU i ERC treballen, en paral·lel, en la constitució del que havia estat anomenat consell català de la transició nacional, que podria ser rebatejat i incloure diferents espais de trobada i de debat, en la línia de la reivindicació dels ecosocialistes. Iniciativa exigia la creació d'aquesta comissió abans de donar el sí a la tramitació de la futura llei de consultes, essencial per a l'exercici del dret a l'autodeterminació si, com es preveu, Madrid no s'avé a la celebració i autorització d'un referèndum a Catalunya.

CiU i ERC es van comprometre a iniciar els tràmits de la llei durant el mes de gener. Però les dificultats per arribar a un acord, sobretot amb els ecosocialistes, han anat ajornant les primeres passes.

La federació i els republicans han fet arribar la proposta també a la resta de partits, segons fonts de la negociació, però prioritzen un acord amb les forces que han fet una defensa clara del dret a decidir i que van donar suport a la Declaració de Sobirania aprovada en el primer ple ordinari de la legislatura.

Iniciativa reclama que el Parlament tingui un paper essencial en tot
el procés de convocatòria de la consulta per evitar que CiU, des del govern, i ERC, com a sòcia principal de l'executiu, patrimonialitzin el procés sobiranista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.