Política

El carrer fa rectificar el PP

Els de Rajoy canvien de parer en l'últim minut i accepten tramitar la ILP sobre desnonaments

L'oposició exigeix que s'impulsin solucions, no pedaços

El PP insinua que la ILP s'encabirà a a la llei impulsada pel seu govern


Representants de la PAH, expulsats de la cambra per protestar


La pressió del carrer ha obligat el PP a rectificar la seva intenció inicial d'acomiadar amb un sonor cop de porta una iniciativa legislativa popular (ILP) que reclama la regulació de la dació en pagament i la paralització dels desnonaments. D'oposar-se durant dies a acceptar la tramitació, en pocs minuts el grup de Mariano Rajoy va fer un gir radical en la seva estratègia i, de sobte, passava a erigir-se en portaveu de la Plataforma d'Afectats per a la Hipoteca (PAH). “El PP passarà a la història com l'únic partit capaç de recollir la veu de la ciutadania”, es vantava el diputat encarregat de fixar la posició dels conservadors, Teodoro García Egea, després de garantir el vot positiu a la ILP. Entremig s'havia conegut la notícia del suïcidi d'un matrimoni de Calvià a punt de ser desnonat, alhora que centenars de ciutadans s'anaven concentrant davant el Congrés per exigint solucions, i no pedaços. “Això ens passa per tenir un govern fatxa!” i “Rajoy, dimissió” eren les consignes més repetides pels manifestants.

Dins la cambra, la tensió també anava augmentat a mesura que avançava la tarda. Sobretot, perquè per tapar la iniciativa dels desnonaments, el PP, com a primer punt del dia, havia imposat la discussió sobre la tramitació d'una ILP reclamant la declaració dels espectacles taurins com a bé d'interès cultural amb l'únic objectiu de forçar el retorn dels toros a Catalunya. La major part de grups –especialment CiU, ERC i ICV– van qualificar la coincidència de les dues iniciatives de “burla” als ciutadans, criticant que Rajoy fixi com a prioritat afavorir una indústria en decadència enlloc de protegir els sectors socials més desfavorits.

Un darrere l'altre, van aprofitar les seves intervencions per retreure al PP la seva nul·la sensibilitat cap un projecte ciutadà que posa sobre el paper respostes urgents als desnonaments i que, a més, arriba amb l'aval del triple de firmes –1,4 milions– de les que es requereixen per aquest tipus d'iniciatives. Però els populars continuaven sense sentir-se al·ludits, titllant de demagògic el paral·lelisme que els grups establien entre l'interès d'una i altra iniciativa popular. Quan, per sorpresa, el portaveu parlamentari dels conservadors, José Antonio Alonso, improvisava una roda de premsa fora de l'hemicicle per avançar el vot favorable del seu grup a una ILP que pretén impulsar un gir radical a l'actual política hipotecària.

Això sí, feta la llei feta la trampa, i de les explicacions de García Egea se'n podia deduir que la tramitació de la ILP és farà paral·lelament a la de la llei de protecció de deutors hipotecaris i, amb el pretext de no entorpir el projecte que ja està en marxa, el que pot acabar passant és que el PP es limiti a usar alguns elements de la iniciativa popular per reconvertir-los en esmenes a la normativa impulsada pel govern espanyol. “I potser ni això”, es lamentava un dirigent de l'esquerra.

Perquè els més malpensats temen que després d'una tramitació “artificiosa”, l'únic que quedarà d'aquesta ILP és el títol: “llei de regulació de la dació en pagament, de la paralització dels desnonaments i del lloguer social”. Val a dir que aquest és l'oferiment que al migdia havia fet el PP després de reunir-se amb els representants de la PAH per tal d'apaivagar el malestar d'aquesta entitat davant el “no” reiterat a tramitar-los la iniciativa.

El suport del PP no va evitar que els representants de la PAH, amb la seva portaveu Ada Colau al capdavant, acabessin sent desallotjats de males maneres del Congrés dels Diputats per protestar per l'actitud obstruccionista del PP en tot el procés de la iniciativa.

LA XIFRA

Ara arriba el moment de la veritat; arriba el moment d'arremangar-se i tirar-ho endavant
Pere Macias
Portaveu adjunt de CiU
Que desnonar sigui legal no treu que sigui una acció criminal; no es pot condemnar ningú a la misèria
Joan Tardà
diputat d'erc
El govern està més preocupat pels balanços dels bancs que no pas del drama de les famílies
Joan Coscubiela
portaveu d'icv
333
diputats
van votar ahir a favor de la tramitació parlamentària de la iniciativa popular per impulsar la dació en pagament.

Un matrimoni se suïcida, a Calvià

Un matrimoni de jubilats es va suïcidar ahir al nucli de Cas Català, al municipi de Calvià. Ho van fer després d'haver rebut l'avís que havien de ser desnonats de casa seva per impagament, segons van deixar escrit en una carta. Fonts de la delegació espanyola a les Illes Balears van informar que un dels fills de la parella els va trobar cap a quarts de tres al migdia, ja sense vida. L'home, de 68 anys, la dona, de 67, haurien mort a causa de la ingesta massiva de medicaments, segons les mateixes fonts.
La Guàrdia Civil es va fer càrrec de la investigació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.