Política

El món local veu la reforma “populista” i “ineficaç”

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, adverteix que no cedirà davant la proposta i insta Montoro a negociar-la amb la Carta Municipal sobre la taula

Aconsellen a Rajoy que elimini ministeris

Torna la indignació i la preocupació entre els representants del món local després de conèixer una nova versió de la reforma dels ajuntaments. El més greu és que el govern de l'Estat, a parer dels dirigents locals, dóna una imatge dels edils que “no és certa”, assenyala el president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch. La majoria dels regidors de Catalunya no cobren cap sou per dedicar-se a la política. Buch reclama al ministre Cristóbal Montoro que abans de donar per aprovada la reforma tingui en compte les normes de l'administració catalana i més ara que l'executiu d'Artur Mas presentarà a l'estiu una nova llei de règim local.

Un dels més durs a l'hora de criticar la mesura va ser ahir l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que es va sumar a la demanda de respecte per les normes i les competències del món local, com és el cas de la Carta Municipal de Barcelona. En cas contrari, Trias ja va avançar que no està disposat “a cedir” davant la proposta de reforma que planteja l'Estat. Trias va rebutjar parlar de sous –és l'alcalde amb el salari més alt de tot l'Estat–, però sí que va assenyalar que li sembla “ridícul” que sigui un ministre de Madrid qui fixi el que ha de cobrar l'alcalde de Barcelona.

Des de la Federació de Municipis de Catalunya, la vicepresidenta i alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, assenyalava que amb la reforma l'únic que es pretén és una privatització, perquè, malgrat que afebleixin l'administració local, els serveis que s'ofereixen a la ciutadania s'hauran de continuar prestant. En canvi, “treure competències als ajuntaments no comporta millorar l'eficiència, sinó senzillament allunyar els centres de decisió d'on s'originen els problemes”, va explicar. “Avui, el PP ha fet un pas més en el camí de segrestar la política a la gent del carrer”, hi va afegir. És un informe “agressiu i invasor”, va resumir el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.

LA FRASE

La gran majoria de regidors no tenen sou per la seva tasca, l'objectiu és treballar al servei dels veïns
Miquel Buch
president de l'ACM
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.