Política

política municipal

El PSC s'abstindrà i Girona tindrà demà pressupostos

Els socialistes van acordar ahir amb CiU “millores importants” perquè el pressupost destini més recursos a crear llocs treball i a pal·liar els efectes de la crisi en la població i sigui més transparent

El ple de l'Ajuntament de Girona podrà aprovar demà els pressupostos del 2013 gràcies a l'acord a què van arribar ahir l'equip de govern amb el grup socialista, que finalment s'abstindrà en la votació, un cop s'han assolit “millores importants” en els pressupostos després de tres dies d'intenses negociacions. Les millores consistiran a destinar més recursos a crear llocs de treball i a pal·liar els efectes de la crisi en els sectors més desfavorits de la població. També s'han acordat mesures de transparència i s'han reduït força les despeses que els socialistes consideren “prescindibles”: la despesa d'enllumenat de Nadal, que no podrà superar els 100.000 euros, i una reducció de 30.000 euros pel que fa a comunicació.

L'acord va ser anunciat ahir al migdia per la cap de l'oposició, Pia Bosch, en una roda de premsa convocada davant de la Casa Pastors, acompanyada pels regidors Sílvia Paneque, Xavier Amores i Amèlia Barbero. “Aquests no són els nostres pressupostos, però hem arribat a un punt en què és possible la nostra abstenció”, va dir Pia Bosch, que va insistir molt en la responsabilitat que tenen davant la ciutat de Girona per no allargar més aquest procés.

“Aquesta és la nostra darrera oportunitat per poder demostrar la voluntat de donar confiança a l'equip de govern”, va afegir Bosch. Però també va advertir a Puigdemont: “A la confiança s'ha de respondre amb confiança i a la responsabilitat, amb responsabilitat.” Bosch també va subratllar que faran un seguiment “acurat i exhaustiu” dels acords.

L'acord CiU-PSC comporta “les modificacions de les partides pressupostàries per addició d'al·legacions per tal de donar compliment als següents punts: 300.000 euros per a programes de foment de l'ocupació i lluita contra l'atur; 200.000 euros per al pla d'ocupació juvenil, inclosos a la partida de cofinançament de programes institucionals; 200.000 euros per al pla de xoc contra la pobresa infantil; 82.000 euros, dels plans locals d'inclusió social de la Generalitat, per al pla de xoc contra la pobresa; 30.000 euros destinats a actuacions comunitàries als barris, i 40.000 euros per a l'atenció telefònica dels afectats d'execucions hipotecàries.

També es crearà una comissió dins del consell de cohesió social, amb representació de tots els grups municipals, per fer un seguiment dels plans de xoc contra la pobresa infantil i contra la pobresa i de les actuacions comunitàries als barris.

Pel que fa a la transparència i a la participació ciutadana, s'han aprovat diferents mesures, com ara la creació d'una mesa amb una àmplia representació ciutadana per actualitzar el reglament que ha de regir l'execució de la partida de participació ciutadana (un milió d'euros). No es contractaran informes o estudis externs a l'Ajuntament, si no és que ho justifica el cap d'àrea corresponent, i es publicaran al web municipal els plans i els programes de les diferents àrees de l'Ajuntament, els contractes menors i negociats, els convenis i les subvencions i l'execució dels pressupostos.

Casa Pastors i el Modern

La roda de premsa del PSC va tenir lloc ahir davant de la Casa Pastors, a la plaça de la Catedral, perquè l'antiga Audiència és un dels equipaments, juntament amb l'edifici del cinema Modern, actual seu del Truffaut, que es contemplen en els pressupostos del 2013 per ser rehabilitats, amb uns romanents de 830.000 euros dels pressupostos del 2012. Pia Bosch aposta per fer a la Casa Pastors un centre de recepció dels visitants del Barri Vell i d'interpretació del patrimoni cultural gironí. L'alcalde, però, replica que encara no se sap quin ús tindrà aquest equipament.

ELS VOTS

10
seran els vots favorables de CiU, 9, les abstencions del PSC i ICV, i 6 els vots en contra del PP i la CUP.

Puigdemont, satisfet i agraït

“No hem trobat dificultats profundes per arribar a un acord. La negociació no ha estat fàcil, però sí fluïda”, va dir ahir l'alcalde, Carles Puigdemont, després de manifestar la seva satisfacció per haver assolit l'acord amb el PSC. “Els socialistes han tingut una actitud positiva i responsable; la que esperava la ciutat.” Puigdemont retirarà demà de l'ordre del dia del ple la qüestió de confiança que havia previst in extremis si no s'assolia aquest acord. L'alcalde va agrair al PSC i a Iniciativa per Catalunya “l'exercici de responsabilitat” que suposa la seva abstenció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.