Política

Pequín promet frenar la corrupció i la pol·lució

El nou primer ministre xinès, Li Keqiang, es compromet a reduir els abusos de poder i la contaminació

El govern anuncia una reforma dels camps de reeducació a final d'any

Els líders demanen que es produeixi un repartiment més equitatiu de la riquesa

Li va prometremés transparència per part del govern en la seva primera roda de premsa

És necessari combatre la corrupció oficial i cal solucionar la greu crisi mediambiental que afecta la Xina. Els principals objectius del nou executiu del país, exposats ahir per l'acabat d'elegir primer ministre, Li Keqiang, reafirmen els missatges que el Partit Comunista Xinès (PCX) ha expressat amb insistència els últims mesos davant les queixes de la població. “No és bo enriquir-se si s'ha de conviure amb la degradació mediambiental”, va assegurar Li durant una roda de premsa que marca el final de l'Assemblea Nacional xinesa, la sessió parlamentària anual. Tot i que el nou cap de l'executiu va explicar que es treballarà per resoldre la contaminació que afecta l'aire, l'aigua i el sòl del país, no va especificar cap mesura concreta per tal d'aconseguir-ho.

A la vegada, Li va garantir que es continuarà amb la campanya anticorrupció promoguda per la nova direcció del PCX i encapçalada per Xi Jinping. El primer ministre va anunciar que el govern central, per tal de donar bon exemple, disminuirà la despesa en els viatges oficials a l'estranger, la construcció de noves oficines i la compra de nous vehicles oficials. “Cal rebutjar el burocratisme, l'extravagància i l'hedonisme, i lluitar contra la corrupció amb fermesa”, havia declarat poca estona abans el nou president xinès, Xi Jinping, durant l'última sessió plenària del Parlament xinès. Els diputats ja van aprovar dijous passat una reestructuració del govern destinada a combatre les pràctiques corruptes, disminuir el nombre de ministeris i agilitzar-ne el seu funcionament.

La corrupció i la contaminació han estat dos dels problemes més comentats per l'opinió pública xinesa els últims mesos, especialment a través de les xarxes socials. Li va prometre una major transparència per part de l'administració i va demanar als mitjans de comunicació i a la societat que supervisin el govern per tal d'evitar infraccions.

Durant la seva primera roda de premsa com a primer ministre, Li Keqiang també va explicar que abans que acabi l'any s'iniciarà la reforma del sistema de camps de reeducació a través del treball, coneguts popularment com a laojiao. Aquests centres d'internament, usats sovint per detenir activistes polítics, permeten a la policia arrestar a persones fins a quatre anys sense cap judici previ. Segons els mitjans xinesos, l'any 2008 a la Xina hi havia prop de 350 laojiao, amb prop de 160.000 presoners.

“Són llocs amb condicions de vida molt dures i hem recollit casos de tortures”, explica Corinna-Barbara Francis, investigadora de la Xina d'Amnistia Internacional (AI). Per Francis, existeix el risc que, malgrat la reforma, es traslladi els presos polítics a altres centres de detenció fora del sistema penal, com ara centres d'internament per drogoaddictes, psiquiàtrics
o presons il·legals. “Que el govern admeti el problema és positiu, però no sabem quin tipus de canvi es durà a terme”, comenta Francis.

El cap del nou gabinet també va assegurar que s'ha de garantir un desenvolupament econòmic sostenible per al país i que cal lluitar contra els interessos privats. Durant l'Assemblea Nacional s'ha defensat la necessitat d'avançar cap a una economia de major valor afegit i que reparteixi de forma més igualitària la riquesa del país.

El nou primer ministre va comentar que cal continuar amb
el procés d'urbanització d'una manera equilibrada, per tal d'aconseguir equiparar les zones més riques del país, a la costa, amb les àrees rurals de l'interior de la Xina.

Emmarcat dins el procés d'urbanització, el líder comunista va comprometre's a renovar el sistema de hukou, el document de registre familiar. Aquest passaport intern lliga els ciutadans al lloc d'origen i impedeix que els treballadors immigrants gaudeixin de serveis públics com ara la sanitat o l'educació per a ells i les seves famílies. Li, però, va advertir que es tractarà d'un procés “llarg i complex”, ja que actualment el país té prop de 260 milions de persones que viuen lluny del lloc on van néixer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.