Política

Esclata la revolta fiscal

Els ajuntaments de Campdevànol, Cassà de la Selva i Olot s'afegeixen al de Ripoll en la insubmissió fiscal

La mesura consisteix a ingressar els impostos del tram estatal a l'Agència Tributària Catalana

Ripoll va aprovar al març, i sense pal·liatius, deixar de pagar a Madrid
L'AMI donarà directrius per materialitzar la insubmissió fiscal

L'Ajuntament de Campdevànol s'afegeix sense pal·liatius al de Ripoll a declarar-se insubmís fiscalment i ingressar els impostos del tram estatal a l'Agència Tributària Catalana, mentre que els d'Olot i Cassà de la Selva ho faran properament. La taca d'oli de la insubmissió fiscal, doncs, s'estén ràpidament després que a final de març l'Ajuntament de Ripoll es va convertir en el primer municipi gironí que va optar per aquesta mesura.

Campdevànol suma

El de Campdevànol, governat per CiU i ERC,s'ha afegit ràpidament a aquest efecte crida impulsada pel de Ripoll. En el ple de dijous passat es va donar llum verd a pagar els impostos a l'Agència Tributària Catalana. Hi van donar suport els cinc regidors de CiU i el d'ERC, que de fet són els que van fer arribar el text al ple, i els cinc del PSC, a l'oposició, es van abstenir, perquè es tractava d'un gest simbòlic. L'alcalde, Joan Manso (CiU), hi va coincidir, però va deixar clar que “als polítics els pertoca donar exemple”, i això és el que han volgut fer aprovant la moció de sobirania fiscal. El ple va aprovar una altra moció, ara dels socialistes, i que va tenir el suport dels altres grups, reclamant a la Generalitat el mig milió que deu a l'Ajuntament.

En el cas d'Olot i Cassà de la Selva, tot i estar d'acord amb la mesura, aquesta es durà a terme en ritmes diferents. A Olot, per exemple, ho estan valorant i estudien mecanismes perquè la insubmissió fiscal no es quedi en una declaració simbòlica. De fet, la proposta ha arribat dues vegades al ple. El març de l'any passat, va ser ERC qui va impulsar una moció reclamant l'habilitació de mecanismes que permetessin pagar els impostos a Catalunya sense que haguessin de remetre's –els que pertoca– al govern espanyol. En l'últim ple, la CUP, que no té representació al consistori olotí, va tornar a aconseguir dur el tema al ple, i es va aprovar en el mateix sentit.

Cassà està amb l'AMI

Cassà de la Selva, municipi adherit a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), també ho té clar, si bé no es farà efectiu de manera immediata. De moment, en el ple de dijous a la nit, els grups de CiU, en el govern, ERC i SI van aprovar una moció en què es comprometen a ingressar els impostos a l'ATC en lloc de l'Agència Estatal d'Administració Tributaria (AEAT) quan l'AMI doni l'ordre de fer-ho. El PSC es va abstenir. El regidor de Solidaritat per la Independència (SI) de Cassà de la Selva Marc Mascort va ser l'encarregat de presentar la moció, que inclou, entre altres dades, que “la càrrega fiscal [de Catalunya] és homologable a la dels països rics d'Europa, però es reben unes prestacions socials molt allunyades de les mitjanes europees”. Mascort ha dit més d'una vegada que “Espanya ens roba” en els plens. En el text aprovat, s'insta que “és l'hora de fer un pas més”. “Davant d'aquesta clamorosa situació, és del tot just que els ajuntaments catalans passin de la denúncia a aplicar mesures.”

El debat de Cassà es va centrar en el fet que, quan es decideixi traspassar els impostos a Barcelona en lloc de Madrid, els treballadors municipals puguin elegir, de manera individual, si volen que els seus diners de l'IRPF vagin o no a l'ATC. Per això, a l'hora d'exercir la sobirania fiscal, CiU i ERC van demanar que s'inclogués que havia de ser “amb el consentiment previ dels treballadors”.

El cas de Ripoll, doncs, es converteix ja en un referent. I, a banda del caràcter simbòlic que té aquesta iniciativa, perquè els impostos arribaran a l'Estat central transferits per l'ATC, no s'ha d'obviar que aquests generaran interessos.

L'equip de govern de Ripoll (CiU) i el principal grup de l'oposició (ERC) consideren la decisió legal, atenent que finalment els diners van a parar a Madrid. Tot i això, el regidor d'Hisenda, Josep Maria Creixans, es va afanyar a remarcar que es tracta d'un gest simbòlic. L'interventor, però, va emetre'n un informe negatiu. Per aquesta raó els grups del PSC i el regidor no adscrit, Xavi Fernàndez, es van abstenir. Al text de la moció aprovada pel consistori de Ripoll es proposava fer-la arribar a la resta d'ajuntaments del Ripollès perquè també facin la mateixa declaració.

De difícil sanció

La llei preveu que els impostos s'han d'ingressar a una agència tributària. En aquest sentit és un carreró sense sortida perquè, ara mateix, si s'ingressen a l'ATC, aquesta els traspassa a Madrid. Es tracta, de fet, d'un pas intermedi, ara mateix simbòlic, tot i que legalment podria ser sancionat. Segons juristes consultats, és molt difícil que l'Estat opti realment per la via de la sanció, perquè aquests impostos han estat ingressats. Ho pot fer, però s'hi pot presentar recurs.

L'AMI farà, el dilluns 15, una reunió executiva en què donarà directrius perquè els més de 650 municipis adherits concretin la sobirania fiscal. El Cercle Català de Negocis (CCN) considera que ha de ser la Generalitat qui lideri la insubmissió. “El 57% dels impostos que paguem a Espanya tornen, i el 43%, no”, diu el secretari general de la CCN, Joan Canadell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.