Política

Mas beneeix la insubmissió fiscal dels ajuntaments

L'executiu anuncia que prepara un mecanisme que permetrà que paguin els seus impostos a la Generalitat

El govern es reuneix amb una delegació de l'AMI, que promou la sobirania fiscal

Primera trobada formal de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) amb el pes del govern de la Generalitat. Una reunió encapçalada pel president, Artur Mas, i en què els representants de l'entitat van exposar les línies bàsiques dels seus objectius. I entre aquests, l'acord que l'AMI va prendre dilluns a Olot, on es va decidir que les 701 entitats municipalistes que en formen part ingressin l'IVA i l'IRPF a l'Agència Tributària de Catalunya. És a dir, la insubmissió fiscal simbòlica, perquè cal recordar que, de fet, aquests diners acaben a l'agència estatal. Una proposta que ha trobat la bona sintonia del govern, segons va explicar el president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, en acabar l'acte. Segons va revelar, la sobirania fiscal és un objectiu coincident i el concepte “és compartit”.

Davant d'això, què es farà ara? El portaveu del govern, Francesc Homs, va anunciar en aquest sentit que l'executiu ultima un mecanisme que permetrà als ajuntaments catalans pagar els impostos a la Generalitat. Segons va explicar el conseller, aquest mecanisme serà perfectament legal i estarà llest en els pròxims mesos, abans de l'estiu o com a molt tard després.

Al seu entendre, representa una “oportunitat” perquè permetrà a l'administració de la Generalitat agafar experiència i disposar d'estadístiques per quan es creï una agència tributària pròpia. Va insistir que el mecanisme servirà bàsicament per “ampliar el volum” de recepció de tributs i així guanyar “en aprenentatge”, perquè, encara que l'agència tributària catalana està operativa, en aquests moments no té competències per gestionar els impostos. En aquest sentit, Homs va deixar clar que aquestes operacions, que només faran de manera voluntària els municipis que així ho decideixin, s'inscriuen en la legalitat, ja que els tributs es reenviaran a Hisenda.

De moment demà deu ajuntaments ja faran els seus ingressos a l'Agència Tributària de Catalunya, es preveu que al juliol ho faran un centenar més i que a final d'any serà possible que ho facin la resta. Però l'acció anirà més enllà i es planteja que, a banda que l'AMI faci arribar un model de moció per a la sobirania fiscal a tots els ajuntaments de l'associació, aquests l'aprovin simultàniament –probablement de cara a la tardor– a través de plens extraordinaris que es convocarien tots el mateix dia. D'aquesta manera, es dotaria de més visibilitat l'acció. Vila d'Abadal, acompanyat de representants de deu municipis, va reiterar que així el govern tindrà un coneixement exacte dels diners que se'n van a Madrid i no tornen.

El president de l'AMI també va insistir que l'entitat es posa al costat del govern pel que fa al procés sobiranista, i que està disposada a fer tot el que se li demani. Va recordar que la seva és una associació nascuda abans de la macromanifestació de l'Onze de Setembre i que sempre ha treballat per la independència de Catalunya.

Per aquest motiu, va insistir que no té sentit que s'impulsi un referèndum d'autodeterminació des de l'entitat, com es plantejava inicialment, si el govern n'acaba promovent un altre. El que s'ha de fer és unir forces i posar-se a disposició per al que sigui necessari, tant amb la infraestructura de la consulta com a l'hora de donar a conèixer a l'exterior quina és la realitat del procés català, va concloure Vila d'Abadal.

LES FRASES

Els municipis que ho decideixin podran pagar els impostos de manera legal, ja que els tributs es reenviaran a Hisenda
El mecanisme servirà per ampliar el volum de recepció de tributs i així guanyar en aprenentatge
Francesc Homs
conseller de la presidència
Hem expressat al president Mas la voluntat de treballar amb el govern i donar-li suport
Josep M. Vila d'Abadal
president de l'ami
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.