Política

Foment insisteix a reclamar un nou pacte fiscal

Gay de Montellà demana a Madrid i davant dirigents del PP canviar la Constitució

Critica el “cafè per a tothom”

Foment del Treball continua la seva campanya en favor d'un nou pacte fiscal i, per tant, d'un millor finançament de la Generalitat, malgrat que CiU ja hagi abandonat aquesta reclamació. El president de la patronal catalana, Joaquim Gay de Montellà, va reclamar reformar la Constitució per introduir un model similar al concert econòmic per a Catalunya. Ho va fer a Madrid i davant dirigents del PP, com la ministra Fátima Báñez o la presidenta del PP madrileny, Esperanza Aguirre.

Gay de Montellà ja va assegurar fa uns mesos que l'organització empresarial no volia cap “xoc de trens” entre Catalunya i l'Estat i que treballa per evitar-ho. Tot i el gir independentista de Convergència, Foment va insistir ahir a buscar l'encaix per un model de finançament que posi fi a la fórmula del “cafè per a tothom”. Segons ell, Catalunya té uns trets diferencials “que cal reconèixer” i, per això, advoca pel diàleg entre governs.

“Debats estèrils”

El que és cert és que Foment fa anys que defensa un model similar al concert per a Catalunya i sempre s'ha desmarcat de la consulta sobre la independència. Considera que cal centrar-se a sortir de la crisi econòmica i evitar qüestions problemàtiques que poden empitjorar la situació de les empreses. La conclusió, en paraules seves, és que cal “treure endavant el país”, evitar “debats estèrils i fonamentalismes” i apel·lar “a la concòrdia i a la reflexió d'una política de gran tarannà per evitar frustracions”.

Montellà està convençut que el govern de CiU presentarà abans del juny el pressupost, de moment guardat en el calaix, de la Generalitat. Fins i tot, creu que en les últimes setmanes s'ha obert un escenari més “cohesionat”, que pot afavorir un diàleg en què es “permetin preguntes noves” i en què “les respostes no siguin les de sempre”. Preguntat pels assistents al Nova Economia Fòrum de Madrid, el president dels grans empresaris va defensar les ambaixades catalanes a l'estranger “si són eficients”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.