Política

ETA acusa els governs espanyol i francès de la mort de ‘Thierry'

La banda terrorista demana en un comunicat que es deixi de “jugar amb la vida i els drets dels presos”

Considera que els dos estats mantenen la política de “dispersió, aïllament i càstig” per “deixar sense recorregut” el procés de pau

La banda terrorista Euskadi Ta Askatasuna (ETA) ha responsabilitzat aquest dijous els governs espanyol i francès de les recents morts dels presos Ángel Figueroa i Xabier López Peña, Thierry, exnúmero 1 de l'organització. Segons el grup, els dos estats segueixen aplicant una política penitenciària contra els “presos polítics bascos” per “deixar sense recorregut el procés de resolució”.

En un comunicat publicat al diari Gara ETA acusa directament els caps dels executius espanyol i francès, Mariano Rajoy i François Hollande, de mantenir en vigor la política de “dispersió, aïllament i càstigs” dels presos de la banda i de les seves conseqüències. En aquest sentit, fa referència als “gravíssims fets” de les últimes setmanes amb les morts de Figueroa, el passat 14 de març, i de Thierry, el 30 del mateix mes. L'organització denuncia que aquestes morts són “les expressions més extremes d'aquesta política de venjança” i adverteix que “ja n'hi ha prou de jugar amb la vida i els drets dels presos”.

Al seu parer, les mesures de dispersió aplicades al “Col·lectiu de Presos Polítics Bascos (EPPK)” no només “generen patiment” sinó que tenen l'objectiu de “deixar sense recorregut el procés de resolució” del conflicte. I és que segons la banda, els dos executius i diversos agents polítics bascos volen “actuen com si no s'hagués produït cap canvi significatiu en la situació política” i “tracten de posar la responsabilitat del bloqueig sobre les espatlles de l'esquerra abertzale”.

ETA també carrega contra el PNB per no haver “adoptat cap compromís concret” per resoldre la situació dels presos. De fet, acusa els nacionalistes d'haver ofert “la seva total lleialtat al responsable del bloqueig, el govern espanyol”. “Seria millor que augmentés el nivell d'exigència dels dos governs i comencés a fer aportacions positives al procés”, apunta.

La banda creu que després del cessament de la lluita armada i de la Conferència d'Aiete el “següent pas lògic seria la repatriació dels presos i la superació de les mesures d'excepció”.

Per superar la situació de bloqueig, proposa “incrementar la pressió popular”. “És un moment crucial. Per superar un conflicte de segles, no es pot ser mer espectador”, conclou.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.