Política

Navarro troba que el model d'estat de Duran és més proper al seu que al de CDC

Després d'haver-s'hi reunit dijous, diu que la independència és “impossible” i insisteix a “liderar” el debat federalista

Junqueras lamenta que perd el temps

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va posar ahir el dit a la llaga i va constatar, després de desvelar EFE que dijous s'havia reunit durant més d'una hora a la seu del PSC amb el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, que el model d'estat que defensa el democratacristià i el del seu soci de federació i president de la Generalitat, Artur Mas, “són absolutament diferents”. Encara més, la fórmula de Duran per fer encaixar Catalunya i Espanya “és més similar a la federalista del PSC que a la independència que defensa CDC”, va burxar. El socialista va explicar que en la trobada havien parlat sobretot de la situació econòmica i social, i que van coincidir que la prioritat passa per sortir de la crisi i “resoldre els problemes de la gent, i no crear-ne de nous”. Tots dos, a més, van coincidir a desautoritzar la convocatòria unilateral d'una consulta.

Navarro, que en una visita al Baix Ebre va qualificar d'“escandalós” que el govern no hagi inclòs les Terres de l'Ebre entre les deu àrees del seu nou pla de dinamització econòmica, es va omplir així de raons per aixecar un cop més la bandera del federalisme com a via de sortida entre l'“immobilisme” que defensa el PP i un camí de la independència “que és impossible”. Una opció, la reforma constitucional, que es va oferir un cop més a liderar junt amb el PSOE, després que es reunís també dijous i divendres amb el seu líder, Alfredo Pérez Rubalcaba. “Serà difícil i complicat, però és possible”, afirmava ahir, tot contraposant -ho a la poca capacitat de diàleg de Mas i Rajoy en afers clau com ara la reforma del finançament i la celebració d'una consulta.

Ahir, des de Sant Just Desvern, ja el va contestar el president d'ERC, Oriol Junqueras, que va aconsellar a Navarro que “no perdi el temps” en reformes “impossibles” de la Constitució que està convençut que ni el PP ni el PSOE “mai faran ni compliran”, com ja ha passat amb l'Estatut. Irònicament, així, va demanar a Rubalcaba que “l'avisi” quan hagi arribat a un acord amb el PP, que “és evident” que no s'avindrà mai a reformar la carta magna. Junqueras va exigir a Duran que compleixi el programa electoral de CiU i els acords signats entre el govern i ERC.

Homs veu la consulta

Entretant, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va dir a la Cope que “hi ha un marge més que evident” per poder convocar una consulta dins la legalitat, d'acord, per exemple, amb l'article 122 de l'Estatut, que ho permetria. “Podríem arribar a una situació en què se'ns deixés formular la consulta d'acord amb el marc competencial”, confia. Homs lamenta que no es pugui formar a Catalunya un govern de concentració amb més de dues forces, i va contestar, en relació amb la llei Wert, que “a Catalunya es parla el castellà molt millor que a les comunitats monolingües”.

L'EFTA veu “viable” una Catalunya independent

El secretari general adjunt de l'Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA, per la sigla en anglès), Georges Baur, creu que una Catalunya independent seria “viable” si garantís el manteniment dels seus mercats exteriors i les condicions d'exportació que té ara. En una entrevista a l'ACN, Baur assegura que els estats petits a Europa poden sobreviure perfectament, això sí, sempre que tinguin accés al “lliure mercat” intern. El número tres de l'EFTA adverteix que ser fora de la Unió Europea podria dificultar les coses a Catalunya en l'àmbit institucional, si bé menys a escala comercial, ja que en aquest cas se solen imposar els interessos econòmics, i els altres estats valorarien probablement que “no tindria sentit” trencar relacions amb Catalunya, començant pel francès. Si la UE tanqués la porta a un estat català, indica Baur, una alternativa vàlida seria formar part de l'EFTA, una organització dedicada a la promoció del lliure comerç formada per Islàndia, Noruega, Suïssa i Liechtenstein. Tots quatre estats són fora de la UE però precisament treballen per mantenir llaços comercials amb els 27.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.