Política

Navarro: “Fem història en el terreny nacional”

El líder del PSC defensa la seva exclusió de la reunió del pacte nacional

Posa condicions a un acostament cap a ERC

“En el terreny nacional el PSC està fent història.” Era la proclama del primer secretari del PSC, Pere Navarro, que, en la seva intervenció davant del consell nacional, ahir, va vindicar el rumb del partit, més després que dimecres s'autoexclogués de la reunió transversal pel dret a decidir que va aplegar una quarantena d'entitats al Parlament. L'absència dels socialistes ha provocat crítiques externes i també internes i malestar perquè el seu “no” a la reunió els ha alineat amb el PP i Ciutadans.

En el consell nacional posterior a la trobada, Navarro es va erigir en alternativa als que “treballen per eixamplar la separació”, amb referència a CiU, però també al PP. I va exposar la seva tercera via, que “recupera la millor tradició del catalanisme federalista” impulsant en el conjunt de l'Estat “un procés de reforma territorial i de regeneració democràtica”. El dirigent dels socialistes va defensar, de nou, la reforma de la Constitució amb un vernís federal que ell encapçala i que es veurà el cap de setmana vinent en el consell territorial del PSOE.

La rèplica

En el seu discurs, Navarro també va donar resposta al moviment crític Avancem, dins del qual hi ha Joan Ignasi Elena i Fabián Mohedano, entre d'altres, que han demanat al PSC un gest cap a ERC. El primer secretari hi va posar condicions. “Estem absolutament disposats a acostar-nos a Esquerra quan deixi de ser còmplice de les retallades de CiU i prioritzi el seu calendari social”, proclamava Navarro en una intervenció en què va marcar màxima distància amb la federació nacionalista i amb Artur Mas. “El president de la Generalitat, que diu que estima tant Catalunya, hauria d'estar preocupat perquè al nostre país generi tant de rebombori la detenció de Bárcenas i tants silencis la llibertat de Millet”, va deixar anar.

L'oferta condicionada a Esquerra va rebre la rèplica del diputat republicà al Congrés Joan Tardà. Va advertir el primer secretari dels socialistes que el que els allunya d'ells és la seva posició tèbia amb el dret a decidir. “Amb el PSC compartim la voluntat de construir una societat més justa i igualitària, però allò que ens allunya i ens entristeix és que el PSC no faci una aposta ferma pel dret a decidir”, contestava Tardà.

LA FRASE

Estem disposats a fer-ho [acostar-se a ERC] quan deixi de ser còmplice de les retallades
Pere Navarro
primer secretari del psc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.