Política

Cap a la llibertat

èxit

Prop de 90.000 persones reclamen al Camp Nou que Catalunya celebri la consulta el 2014

El públic del Concert per la Llibertat vibra des de la primera cançó amb constants càntics a favor de la independència

La societat civil demostra que la flama del sobiranisme continua més viva que mai

El moment més èpic va ser el mosaic ‘Freedom Catalonia 2014'


Ja ho deia la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, fa pocs dies en una entrevista en aquest diari. “Cada granet de sorra fa una platja.” Ahir, prop de 90.000 persones van fer que aquesta platja, aquesta Ítaca a la qual desitja arribar Catalunya, estigui una mica més a prop. 90.000 ciutadans que van fer trontollar els fonaments del Camp Nou durant el Concert per la Llibertat, amb milers i milers d'estelades i continus crits d'“independència”. 90.000 ànimes que van reclamar que se celebri la consulta l'any vinent. 90.000 catalans que van deixar clar als polítics i a la comunitat internacional que volen decidir el seu futur. 90.000 veus que van demostrar que la societat civil ha de jugar un paper decisiu en aquesta transició nacional cap a la llibertat.

El públic, doncs, va ser el gran protagonista d'un concert que ja forma part de la història i que s'afegeix a la llista d'altres festivals mítics, amb un marcat to nacional i reivindicatiu, que s'han celebrat al coliseu blaugrana en les últimes dècades com ara el de la Crida, del 1981, i el de Lluís Llach del 1985.

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, reconeixia que la resposta dels assistents al Camp Nou és un exemple més del “clamor” que hi ha al país a favor del dret a decidir i el referèndum. També va recordar que l'acte no anava “en contra de res ni de ningú”, referint-se al PP.

La jornada festiva va començar a les cinc de la tarda amb la fira d'entitats que hi havia a l'exterior de l'estadi. Una riuada humana va anar ocupant el recinte i, de mica en mica, els seients es van anar omplint. La gent tenia ganes de gresca des del minut zero i quan el primer grup, la Cobla de Cambra de Catalunya, va fer acte de presència es va improvisar una onada, que va recórrer en pocs segons el gol nord, la tribuna i el lateral. La part de darrere de l'escenari –les butaques sense visibilitat– no es va acabar d'omplir, però els que hi van anar sempre podran dir “Jo hi vaig ser”.

I és que els sentiments es van viure a flor de pell amb la quarantena de cançons que es van interpretar, totes veritables himnes de la llibertat. Com deia més d'un espectador a través de Twitter: “Pell de gallina.” Una emoció que va arribar al moment més àlgid a quarts de dotze de la nit, quan es va visualitzar el mosaic Freedom Catalonia 2014. L'acció es va fer mentre sonaven Els segadors, però el públic, espontàniament, va alçar les cartolines moments abans en una imatge que farà la volta al món.

Aquest ritual va estar acompanyat del parlament de Muriel Casals, que va exigir als partits que concretin en el “calendari” el trajecte cap a la consulta i va fer una crida a la unitat.

Repertori conegut

En la primera part del concert, Dyango, que va tocar Boig per tu amb Pep Sala, i Peret van ser dos dels artistes més aplaudits. El primer s'ha guanyat l'estima dels sectors sobiranistes després que hagi estat víctima d'una allau d'atacs de la caverna mediàtica espanyola per la seva participació en el Concert per la Llibertat. I Peret va atrapar els espectadors amb Ella tiene poder, que va versionar amb un Catalunya té molt de poder. Algunes de les peces més corejades van ser Al vent, de Raimon, que van tocar Pau Alabajos i Cesc Freixas, i La presó del rei de França, de l'Elèctrica Dharma.

A l'hora de tancar aquesta edició, el concert continuava en ple apogeu amb la part dedicada a les cançons de Lluís Llach.

60
grups
van passar ahir per l'escenari del Camp Nou.
525
autobusos
van venir d'arreu de Catalunya per assistir al festival.
90.000
persones
van viure en directe al Camp Nou l'històric concert.
14
entitats
han estat darrere de l'organització. Òmnium ha estat el cap visible.

Del 29-J a la cadena humana

La ressaca de l'èxit del Concert per la Llibertat no durarà gaire, perquè la societat civil ja està preparant una altra gran iniciativa. Es tracta de la cadena humana, la Via Catalana cap a la Independència, organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i que es farà per la Diada. El festival musical i la cadena són dos esdeveniments que es retroalimenten i que tenen el mateix objectiu: que no defalleixi l'esperit independentista que va amarar tot Catalunya en la manifestació de l'últim 11 de setembre. Ahir mateix l'actor Joel Joan va sortir a l'escenari del Camp Nou amb la samarreta que s'ha fet especialment per a la cadena i va subratllar que un dels lemes d'aquella acció serà Un metre més a prop de la llibertat. Les pròximes setmanes ja se celebraran algunes cadenes en diversos municipis del país per anar escalfant l'ambient: Banyoles, Cardedeu, Montblanc i el barri barceloní de Gràcia. Abans de la Diada, però, aquest diari organitzarà la segona edició del concert Catalunya vol viure en llibertat, el 3 d'agost a Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.