Política

Missatge de llibertat al món

Desenes de milers de persones dibuixen el mosaic ‘Freedom Catalonia 2014'

Muriel Casals recorda als partits que el camí “no pot ajornar-se”

El mosaic dóna pas a la segona part del Concert per la Llibertat, en la que s'interpreten les cançons de Lluís Llach

Milers de persones han dibuixat aquest dissabte a la nit el gran mosaic Freedom Catalonia 2014 per llançar un missatge de llibertat des del Camp Nou.

L'espectacular mosaic, impulsat per El Punt Avui, ha anat acompanyat de la música dels Segadors, interpretada per l'Orfeó Català i la Cobla de Catalunya i ha marcat la mitja part del Concert per la Llibertat.

El mosaic ha estat precedit del parlament de la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, que ha admès que el camí del dret a decidir “és complicat” però ha recordat als partits catalans que “no pot ajornar-se”. A més, ha subratllat la necessitat de concretar “al calendari” les “expectatives que s'han generat” a l'entorn del debat sobre el futur de Catalunya. Casals ha apel·lat a “tots els demòcrates de dins de fora de Catalunya” per recordar-los que “al segle XXI, ningú no pot prohibir un referèndum democràtic”. “La causa de la independència de Catalunya no és contra res ni contra ningú”, ha assegurat. En aquesta línia, ha volgut deixar clar que no es vol “imposar res”, perquè a Catalunya s'han “patit massa imposicions” com per saber que “viure en llibertat consisteix a saber respectar qui pensa diferent”. Finalment, ha demanat al poble català que sàpiga “sumar voluntats” per anar “més enllà dels convençuts” i per poder “encomanar la il·lusió per una Catalunya que no hagi de donar explicacions constament per existir”. La presidenta d'Òmnium ha clos el discurs recordant que és l'hora “d'avançar units, deixant les discrepàncies de banda”, i ha anunciat que aquesta unitat es mostrarà el pròxim Onze de Setembre amb una gran cadena humana.

Després del mosaic i l'actuació dels Castellers de Vilafranca, ha arribat un altre dels moments més esperats de la nit, el retorn a l'escenari del cantautor Lluís Llach. En la seva primera aparició de la nit Llach ha arrencat sense presentacions i a cappella amb el tema Venim del nord, venim del sud.

El cantant ha marxat tan ràpidament com havia arribat per donar pas al seguit d'artistes que han interpretat diferents versions del seu repertori. Els primers en fer-ho ha estat el grup Pastora, amb Tinc un clavell per tu, seguit per Gwen Perry i Gisele Jackson amb un Que tinguem sort en anglès; Gossos i el Bressol de tots els blaus, i Lídia Pujol, amb País petit. Miquel Gil ha dedicat El jorn dels miserables al desaparegut Guillem Agulló. Després ha arribat el torn de l'algueresa Franca Massu, que ha cantat Maremar. Una cantant grega, Nena Venetsanou, ha estat l'encarregada d'interpretar Vaixell de Grècia. Marina Rossell ha escollit Què feliç era, mare; l'italià Alessio Lega Abril 74, una cançó dedicada a la revolució dels clavells portuguesa, i David Alegret ha fet una versió lírica d'Amor particular.

Llach ha tornat a pujar a l'escenari per cantar Un núvol blanc acompanyat de Carles Casas i ha volgut dedicar la peça a tots aquells qui ja no hi són per veure el concert d'aquesta nit.

L'Orfeó Català ha agafat el relleu amb Campanades a mort i No és això companys, no és això, en la que ha estat acompanyat per Joan Isaac, Els amics de les arts, Pere Jou (Quart Primera), Andreu Rifé, Joan Dausà, Jofre Bardagí i Xavier Baró.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.