Política

LA CRÒNICA

Independència a la fresca

No hi havia l'animació del Camp Nou, evidentment, però els ciutadans de Balaguer que es van quedar amb les ganes de viure en directe un concert històric, van poder almenys seguir-lo des del mig de la plaça Mercadal, al centre neuràlgic de la ciutat, organitzat per l'Ajuntament i amb la cessió gratuïta de la pantalla i els focus i projectors per part de Check, una empresa local. “Per nosaltres, que la independència sigui demà mateix”, explicava la Montserrat, una dona de vuitanta anys asseguda als bancs des de les vuit del vespre, seguint cadascuna de les actuacions. El seu marit, en Pere, assentia al seu costat. No es veien amb cor d'anar-hi, al Camp Nou. Però ells sí que hi van anar, a Barcelona, a la històrica Diada del 1977. Ara estan contents de veure com el testimoni ha passat a les generacions següents: “Hi tenim fills i nets, ara al concert del Camp Nou”, explicava en Pere.

També es va aplegar a la plaça Mercadal gent jove. I pares amb criatures. “He estat dubtant fins al darrer moment, si anar al Camp Nou”, explicava en Jaume Pallé. “Fa setmanes vaig estar a un clic de comprar entrades, i aquest mateix matí encara tenia la temptació d'agafar alguna d'aquelles que havien quedat lliure, però segurament no hauria vist res”, explicava en Jaume. A Balaguer troba a faltar la gran animació que veu a la pantalla: la gent seia tranquil·lament a la cadira, molts altres feien un beure o sopaven a les terrasses dels bars de la plaça, de tant en tant algú aplaudia una actuació o un discurs. Els nens corrien per la plaça i molts passavolants s'aturaven una estona drets a mirar el concert. El tall de la retransmissió pel telenotícies de TV3 va buidar les cadires durant una bona estona. Però en general regnava la tranquil·litat d'una cinema a la fresca a ple estiu. “Jo sóc optimista”, explicava en Jaume, “fa molt temps que sóc independentista, i he anat molts anys al Fossar de les Moreres cada Onze de Setembre, i ara que som tants ho veig més a prop que mai”, assegura. Alguns hi van anar amb estelades. Com l'Amparo i la Gemma. “No sóc a l'estudi perquè avui m'ha tocat guàrdia”, explicava la Gemma. “Però no m'ho volia perdre i hi hem pogut assistir, almenys, des de la distància”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.