Política

CiU repunta a Barcelona i ERC s'aferma com a segona força

Una enquesta també assenyala un avenç del PSC en detriment d'ICV-EUiA i vaticina uns resultats inversemblants per al PP

La gestió municipal passa el tall i Trias és l'únic líder que rep un aprovat

Coincidint ahir amb els dos anys des de la presa de possessió de Xavier Trias com a alcalde de Barcelona, el govern local va presentar els resultats de l'últim baròmetre que fa el retrat semestral de diversos episodis de la gestió municipal. També dels polítics. La principal conclusió és que, en ple equador del mandat, i amb totes les reserves que mereixen els estudis demoscòpics, la capital catalana s'enfronta a un cicle obert que pot culminar amb més d'una tombarella –i també patacada– electoral sonada el 2015. Però prudència.

Amb un percentatge d'indecisos del 30% –això convé no obviar-ho–, l'enquesta vaticina que CiU tornaria a ser avui primera força a la ciutat. I ho faria, a més, amb una intenció de vot del 18%, dada que representa un avenç de 3,6 punts respecte al baròmetre de finals del 2012. A això, cal afegir-hi una altra dada substancial. La valoració de la gestió del consistori és avinent, tot i que baixen 4 punts (42,8%) els que li donen una qualificació de “bona” o “molt bona”. Igualment, però, també decau el percentatge dels que la consideren “dolenta” o “molt dolenta”, que en sis mesos ha passat del 32,1% al 25,5%. Dues tendències que es compensen amb l'increment de gairebé 10 punts (25,9%) de la resposta “normal”. Tot plegat, però, il·lustra que els barcelonins són molt més crítics amb el govern de la Generalitat: un 41,6% en censuren la gestió.

Per tancar el cercle, hi ha una altra tendència que alimenta l'optimisme a les files de CiU: l'alcalde Xavier Trias és l'únic cap de llista que passa de l'aprovat (5,1). El segueix el republicà Jordi Portabella, que queda a les portes del 5 (4,9). ERC, però, és una de les formacions que surten reforçades del baròmetre, ja que veu ratificat l'espectacular repunt electoral que se li atribuïa en l'última enquesta i que, aleshores, es va interpretar com un fet conjuntural, ja que va coincidir amb la ressaca de les eleccions al Parlament. La prospecció actual, però, ratifica que els republicans serien avui la segona força política al consistori, en espera que es resolguin els interrogants sobre qui serà el cap de llista. Pel que fa a la CUP, que fa sis mesos obtenia un sobredimensionat 4%, ara queda esborrada del mapa.

El PSC es pot mirar els resultats de manera ambivalent. Per als que vegin el got mig buit, la caiguda que s'albira continua sent dolorosa (6% en intenció de vot respecte al ja dolent 11,5% del maig del 2011), però per als que el vegin mig ple, hi ha una certa recuperació (1,4) respecte al desembre de l'any passat. Ara bé, un dels possibles alcaldables socialistes, Jordi Martí, continua sent un gran desconegut per als barcelonins, ja que el 67% no saben qui és. Una situació similar passa a Ricard Gomà (ICV-EUiA), que té un grau de desconeixement del 60,8%, tot i que en el seu cas hi ha l'agreujant que fa més anys que està en primera línia de foc municipal. Fent la lectura fàcil, els 1,3 punts que perden els ecosocialistes en aquest sondeig són els que van a parar al PSC. Ja ho veurem. Pel que fa al PP, i seguint una tradició ja institucionalitzada en el baròmetre, la seva projecció és irreal. A la baixa. Se li dóna un 2,1% de vot, quan el seu resultat empíric és del 9%.

LA FRASE

Els resultats avalen la nostra estratègia de fer un canvi tranquil, sense fer una política vistosa, a Barcelona
Joaquim Forn
primer tinent d'alcalde de l'ajuntament de barcelona

Perspectiva optimista sobre la crisi

El moment econòmic imposa i, per això, no sorprèn que un 49% dels enquestats afirmin que Barcelona ha anat a pitjor en l'últim any. Quan se'ls pregunta, però, el mateix sobre Catalunya o Espanya, la resposta és molt més demolidora (66% i 81%, respectivament). En aquest context, el baròmetre reafirma una tendència que ja s'ha anat consolidant en els darrers estudis, i que certifica que l'atur i l'economia són, ara mateix, els principals problemes dels ciutadans. Queden lluny els temps en què ho eren la neteja i la inseguretat. Davant d'això, però, optimisme: un 55% dels barcelonins creuen que la situació millorarà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.