Política

El govern manté el full de ruta de la consulta

Homs ratifica que fixaran una data en els pròxims sis mesos

ERC demana que s'enviï la petició a la UE i l'ONU

El govern va comprometre's després del Concert per la Llibertat a fixar una data per a la consulta sobre la independència entre finals del 2013 i principi del 2014. Així ho fixa el calendari pactat entre CiU i ERC. Aquestes paraules confirmen el que ja estava escrit, però van tornar a generar polèmica entre els partits polítics: els republicans apressen el govern a no dilatar-se ni un segon, però el PSC proposa una via més lenta i segura per aconseguir el màxim consens possible a Catalunya.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va argumentar en una entrevista a Rac1 que “l'objectiu no és anar ràpid”, però sí que cal “fer-ho possible ja que està plantejat en termes de no-retorn”. Homs va afirmar que l'Estat no podrà viure d'esquena a la demanda del govern i d'ERC “indefinidament”. Homs va evitar pronunciar-se sobre si és millor fer una consulta el 2016 amb acord amb l'Estat o una el 2014 sense. Josep Rull, secretari d'organització de Convergència, va matisar que el govern voldria “eixamplar la majoria arribant a sectors allunyats i fer-los entendre que sense estat propi no podrem garantir l'estat del benestar”.

ERC vol anar a l'ONU

El govern i ERC mantenen el rumb, tot i que ja hi ha retard en el compromís fixat en el pacte d'estabilitat de “formalitzar la petició de consulta dins el primer semestre del 2013”. Artur Mas va anunciar que enviaria la petició per carta en les pròximes setmanes a Mariano Rajoy. Però encara, oficialment, no s'ha fet. ERC demana ara que la carta que s'adreci a Rajoy per demanar la celebració d'una consulta es faci pública i que també s'enviï a estaments internacionals com ara la Comissió Europea, l'ONU i el Parlament Europeu. L'objectiu d'ERC, preveient un no de Rajoy, és internacionalitzar el conflicte.

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, va demanar “molta prudència” a l'hora de fixar una data tan ràpidament, ja que “el procés és molt complex”. Els socialistes consideren que seria un error tenir ja una data concreta per a una consulta no pactada amb l'Estat, perquè es generarien unes “expectatives” que després potser no es podrien complir. “El procés no serà ni tan ràpid ni tan fàcil com pensen alguns”, va reblar Collboni.

Tanmateix, Iniciativa sí que creu, en paraules de la portaveu Laia Ortiz, que “les causes justes i democràtiques acaben torçant voluntats” malgrat el rebuig total del PP i “la insuficient” tasca feta pel govern. “Així s'han guanyat molts drets que semblaven difícils”, creuen.

LA FRASE

El procés no serà ni tan ràpid ni tan fàcil com pensen alguns. Cal ser prudents
Jaume Collboni
portaveu del psc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.