Política

Unió es relliga a CDC

La permanent del partit decideix que Duran es mantingui en la secretaria general de CiU

La direcció evita desestabilitzar la federació o abocar-la al trencament

Es referma en la consulta pel 2014 i en el pacte amb ERC

“Estem fent un acte de fe rotund en CiU.” El president del consell nacional d'Unió, Ramon Espadaler, va comparèixer al capdavant de tota la permanent del partit, l'òrgan de decisió més reduït, per revelar la resolució presa per la direcció sobre la hipotètica sortida de Josep Antoni Duran i Lleida de la secretaria general de la federació: Duran s'hi mantindrà i Unió es ratifica en la consulta pel 2014 i el pacte de governabilitat amb ERC. L'amenaça velada de la sortida del líder socialcristià de la cúpula de la federació ha estat el colofó de la crisi interna dels nacionalistes pel procés sobiranista. Amb la decisió de la permanent socialcristiana, a la qual Duran no va assistir per “raons personals”, Espadaler donava per tancada la crisi.

La marxa de Duran hauria abocat CiU al trencament, però no era una possibilitat que es preveiés ni a Unió ni a Convergència. La gravetat de la hipòtesi, però, va provocar que no tots els membres de la permanent d'Unió veiessin amb bons ulls que dirigents com ara Benet Maimí, Montserrat Surroca o Eva Parera, haguessin plantejat públicament la necessitat de repensar que el líder d'Unió es mantingués com a número dos de la federació. Si s'hagués pres una determinació dràstica, Duran va assegurar dissabte que hauria estat elevada al consell nacional. Des del començament, però, el president del comitè de govern va evitar escampar la polèmica a les bases: el debat va néixer i morir en l'òrgan de direcció més reduït.

Unió marca perfil

Els dirigents més pròxims al líder dels socialcristians, com ara Ramon Espadaler o Toni Font, i els altres pesos pesants del partit al govern, Joana Ortega i Josep Maria Pelegrí, no eren partidaris de la sortida. Tampoc el mateix Duran, segons va indicar Espadaler en la roda de premsa. El president del comitè de govern va exposar les seves opinions als congregats per telèfon. De fet, hi havia qui qüestionava la conveniència d'obrir aquesta qüestió en un context polític tan complex com l'actual, i amb les susceptibilitats entre els dos partits de la federació a flor de pell. Segons diverses fonts socialcristianes, cap dirigent va defensar obertament la marxa de Duran, si bé alguns van argumentar la necessitat de deixar clara la inconveniència que dirigents de CDC amb un càrrec orgànic inferior al del líder d'Unió dins la federació qüestionin en públic l'actuació de Duran.

I és que el desencadenant de la reunió monogràfica d'ahir es va produir quan, en l'últim consell nacional de CDC, els convergents Lluís Corominas i Josep Rull van demanar públicament a Duran que deixés de generar dubtes sobre el procés sobiranista i de “potinejar” el calendari de la consulta.

Finalment, i per unanimitat, la permanent va adoptar la solució de mantenir Duran en el càrrec i de ratificar, alhora, el compromís d'Unió amb el programa electoral, que inclou la consulta i l'estat propi. La direcció va voler donar transcendència a la decisió compareixent en bloc davant dels mitjans de comunicació. “No és un moment qualsevol ni és un debat qualsevol”, va remarcar Espadaler.

Espadaler agafa el timó

El president del consell nacional d'Unió va capitanejar la permanent davant l'absència del líder de la formació. En un context dubtós sobre la continuïtat de Duran com a candidat de CiU a Madrid, i quan a dins de la federació s'especula sobre la retirada del líder socialcristià, la projecció pública que assumeix Espadaler admetia una clara lectura successòria. El també conseller d'Interior va negar que les opinions de Duran no siguin compartides per la majoria del partit i va fer pinya amb el líder.

En paral·lel, al carrer Còrsega es reunia l'executiva nacional de CDC. Segons fonts del partit, Artur Mas no es va referir al debat sobre la marxa de Duran de la secretaria general. Des que Mas va demanar als uns i als altres que regnés la pau interna, Convergència evita atiar les diferències. A CDC van celebrar la decisió d'Unió amb un avís: seran “ferms i contundents” a l'hora de garantir el compliment del programa sobiranista.

LES FRASES

Amb la crisi i el procés, introduir elements de desestabilització [...] no hauria estat positiu
Ramon Espadaler
President del consell nacional d'unió democràtica
Ha acabat amb una CiU més cohesionada [...] Hem de debatre internament el que no casi en el futur
Lluís Corominas
VICESECRETARI GENERAL DE COORDINACIÓ INSTITUCIONAL DE CDC
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.