Política

El president de la Diputació repta Amargant a dir-ho tot

Joan Giraut defensa l'honorabilitat de la Diputació de Girona i lamenta que es percebi que hi ha coses que s'estan amagant

El cap de Protocol accepta el repte llançat pel president

El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, d'UDC, va reptar ahir el cap de Protocol, Josep Maria Amargant, a fer públics “tots els merders” que, segons les paraules d'Amargant, hauria estat tapant els anys que fa que treballa en aquesta institució. “Demano, pel bé de la institució, que em consta que estima, que faci públics als mitjans de comunicació tot el que sap. I ho volem saber tots, jo i tota l'opinió pública.” Giraut va respondre d'aquesta manera a l'afirmació que Amargant va fer a Amador en el transcurs de les negociacions que s'haurien produït per intentar arribar a una solució pactada en l'afer Torramadé. En concret, en aquest diàleg, que va ser gravat per Amador i que es va fer públic recentment, Amargant li va dir que ell era l'únic que la podia salvar d'aquella situació. “Fa molts anys que em dedico a tapar merders”, va dir, segons consta en la gravació. El president de la Diputació va reconèixer que els últims esdeveniments en l'afer Torramadé li han fet perdre la confiança personal que tenia dipositada en Amargant, no pas en el terreny professional, i és per això que, per decret, va decidir retirar-li les tasques de Comunicació que tenia com a cap de Protocol i de Premsa. Amb tot, va rebutjar la possibilitat d'anar més lluny i obrir-li, per exemple, un expedient disciplinari. “Qui em coneix, sap que no actuo mai per ressentiment”, va assenyalar.

Giraut va defensar l'honorabilitat de la institució que presideix. En aquest sentit, va recordar que és el diputat amb més antiguitat de la Diputació i va dir que donava fe de la bondat de les actuacions que s'han fet, “amb els encerts i els errors que es puguin haver comès”. “No accepto que es qüestioni l'honorabilitat d'aquesta casa”, va afirmar.

El president de la Diputació va informar que el departament de recursos humans ha rebutjat els tres escrits que Amargant va presentar com a president de la junta de personal i representant de la Central Sindical Independent de Funcionaris (CSIF) i en els quals denunciava que hi ha diversos càrrecs de confiança que cobren però sense anar-hi. El departament de recursos humans ha rebutjat els dos escrits adduint que en l'argumentació d'Amargant es confonen dos règims jurídics.

A banda dels aspectes jurídics, Giraut va voler fer, però, una valoració política de la presentació d'aquests escrits de denúncia i, per fer-ho, es va remetre a les declaracions que va fer el dia 10 de març en una entrevista publicada en aquest diari. En aquesta entrevista, quan se li va preguntar sobre el tema dels assessors que fan feina per als partits i són remunerats per la Diputació, va dir: “És un tema que realment incomoda i no és, o no seria, desitjable. En tot cas, tot això ha de formar part d'una solució que ha de tractar finalment el finançament dels partits [....]. Jo penso que una vegada per totes el que cal és una llei per finançar partits polítics, que no oblidem que són necessaris per al bon funcionament del sistema democràtic.”

I a l'hora de defensar l'honorabilitat de la Diputació amb relació al polèmic afer Torramadé, es va tornar a referir a una resposta donada en la mateixa entrevista. “[...] Tots ens podem equivocar, però no es pot percebre que aquí ens tapem les coses els uns als altres.”

Per la seva part, el cap de Protocol va manifestar ahir que recull el guant que li ha llançat el president de la Diputació de fer públics tots els draps bruts i va anunciar que donarà plens poders als seus advocats perquè, com a representant del CSIF, presenti un recurs al contenciós administratiu per demanar la suspensió cautelar del decret de Giraut per retirar-li les tasques de Comunicació.

LES FRASES

Demano, pel bé de la institució, que em consta que s'estima, que Amargant faci saber tot el que sap. Ho volem saber tots; jo i tota l'opinió pública
Defenso l'honorabilitat de la institució que presideixo. Dono fe de la bondat de les actuacions, amb els encerts i els errors que s'hagin comès
No tinc ganes de castigar ningú ni tampoc d'obrir cap expedient disciplinari. Qui em coneix bé, sap que mai no actuo mogut pel ressentiment
El tema dels assessors és una qüestió mal resolta. Però no hi ha corrupció, ni tràfic d'influències ni tampoc desviament de fons públics

Una trentena de càrrecs de confiança que cobren un milió a l'any

N.A

La Diputació de Girona té en contracte entre 28 i 30 càrrecs de confiança dels tres grups polítics presents en la institució, CiU, el PSC i ERC, segons va explicar ahir Amargant. Dotze dels quals ocupen llocs de treball de confiança de naturalesa eventual que tenen la categoria d'assessor: sis de CiU, tres del PSC i tres d'ERC. Aquests dotze assessors tenen una retribució íntegra de 39.000 euros anuals. Unes retribucions que sumen, a l'any, un total de 468.000 euros. Però, a banda d'aquest personal, hi ha un altre grup de treballadors també eventuals contractats com a auxiliars de grup, auxiliars administratius, assessors de grup i coordinadors de grup. Un coordinador de grup cobra més que un assessor. De manera que, segons Amargant, sumant els salaris de tots aquests càrrecs de confiança, la Diputació de Girona destina a l'any prop d'un milió d'euros en el pagament dels salaris d'aquest personal.

El cap de Protocol va denunciar la setmana passada que hi ha cinc càrrecs de confiança nomenats per Unió que cobren sense anar-hi a treballar físicament. I va presentar dos escrits de denúncia al registre de la institució. L'endemà, Joan Giraut va treure a Amargant, per decret, les tasques de Comunicació que fins aleshores tenia com a cap de Protocol i Premsa. I, dilluns, el president de la intercomarcal d'UDC a les comarques gironines, Joan Cañada, va sortir en defensa dels assessors que té a la Diputació i va assegurar que estan contents amb la seva tasca i que treballen molt i molt bé. I va argumentar, a favor dels assessors, que no estan obligats per llei a fer tasques presencials.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.