Política

Rubalcaba accepta veure's amb Mas pel model federal

El PSOE respon a la invitació del president

El PP diu que la reforma és “inacceptable” i fruit de la pressió del PSC

Què el projecte federal que proposa Alfredo Pérez Rubalcaba no hagi tingut cap bona rebuda no vol dir que tots els hipotètics interlocutors l'hagin tractat igual. CiU no hi veu cap sortida pel fet de no contemplar el dret a decidir, entre altres assumptes exclosos del text i que la federació considera cabdals, però si més no està disposada a escoltar-se'l. De fet, la direcció socialista responia ahir amb un sí a la invitació que el dia anterior li havia fet Artur Mas perquè es traslladi a la Generalitat i li presenti la seva proposta. Des del PSC es va confirmar que el primer secretari, Pere Navarro, també està disposat a explicar la proposta a Mas, però va instar CiU a explicar el seu model d'Estat.

Més enllà que es tracta d'una simple formalitat, el PSOE necessita que algú li obri alguna porta per poder-se explicar, sobretot després que el PP –el que hauria de ser el principal receptor d'aquesta proposta– l'hagi despatxat de mala manera. Així, el secretari d'organització del PSOE, Óscar López, responia amb un “i tant que sí” que el secretari general es veurà amb Mas per exposar-li la manera de “seguir junts”, però hi afegia que també explicarà el model “a tot el món” que el vulgui rebre. L'al·lusió era per Mariano Rajoy –que el dia anterior havia evitat pronunciar-se sobre la proposta– però ahir María Dolores de Cospedal es va encarregar de deixar-li clar que no discutirà modificar la Constitució.

El que proposa és un “canvi tan substancial que és inacceptable i de cap manera tindrà el suport del PP”, reblava la secretària general. Cospedal insistia que el model que conté la Constitució del 1978 segueix sent vàlid i, de fet, creu que el que pretén el PSOE no són retocs, sinó una nova carta magna. En tot cas, i mentre a Catalunya es critica l'escàs paper que li atribueixen a Navarro en el procés de negociació amb el PSOE, el PP, en canvi, atribueix els moviments de Rubalcaba a un intent de resoldre els problemes “interns” a causa de la pressió del PSC. Així, recordava que el fracàs de l'actual model de finançament –i la discussió de l'ordinalitat– també és fruit de les pressions exercides pels socialistes catalans.

Indiferència dels partits catalans

La proposta que Rubalcaba i Navarro han consensuat ha topat amb la més absoluta fredor per part de la resta dels partits catalans. Si CiU i ERC ja van defugir diumenge la proposta federal i el PP la va menystenir, ahir va ser el torn d'ICV i C'S. La portaveu d'Iniciativa, Laia Ortiz, va asseverar ahir que és impossible avançar cap al federalisme sense que es reconegui el dret a decidir i va afegir que el document consensuat, “queda més curt que l'Estatut”, que no preveu temes com l'encaix en l'autogovern o les dificultats lingüístiques. ICV ha demanat la compareixença de Rubalcaba, a la comissió d'estudi del dret a decidir perquè exposi el document.

També va atacar la proposta dels socialistes el secretari general de Ciutadans, Matías Alonso, que considera que els socialistes fan un plantejament que poc té a veure amb el federalisme,
sinó que únicament va encaminada que el PSC trobi el seu lloc. Des d'ERC ahir es
va insistir que no s'aporta
res ni per al present ni per
al futur de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.