Política

Proposta sobiranista

Oda a la unitat catalana a Europa

Polítics propers a diversos partits i intel·lectuals reclamen una candidatura unitària a les eleccions del 25 de maig per visualitzar la demanda del dret a decidir

La idea, impulsada per Ernest Maragall, ja té un miler de suports

Una única candidatura de totes les forces catalanistes a les eleccions europees del proper 25 de maig que demostri la unitat entorn de la gran reivindicació del país: el dret a decidir. És la demanda que planteja el manifest Junts a Europa, impulsat per la Nova Esquerra Catalana d'Ernest Maragall, que amb un miler de signatures ja aconseguides en els últims mesos a internet es va presentar ahir a Barcelona amb un nodrit suport del món polític (sobretot de sectors afins a ERC i sobiranistes del PSC, però també dels eurodiputats de CiU Ramon Tremosa i d'ICV Raül Romeva, si bé no hi van poder ser) i d'altres com ara els professors Salvador Cardús i Ferran Requejo.

L'ideòleg, l'escriptor Joan Solana, justificava la proposta per la desorientació europea, la degradació de la política espanyola i la dispersió del catalanisme, i suggeria que si la consulta no es pot fer el 2014 caldrà un “acte indiscutible d'afirmació catalana”. “És la millor eina que ofereix el proper any perquè la consulta sigui imparable”, destacava Maragall, per a qui una eventual gran participació a Catalunya també suposaria un tret diferencial clau. L'exconseller advertia que “pressionarà” els partits perquè “se'ls faci molt difícil demostrar que no és la millor opció”. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, feia èmfasi en la unitat, i reclamava que cal fer entendre que Catalunya “és una solució per al sud d'Europa, i no un problema”. Jaume Marfany, vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana, proposava que la consulta es convoqui el mateix dia 25, tot i que Requejo ja alertava que pot ser “il·legal” i que “tenir les idees molt fixes és un mal camí” per a la unitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.