Política

Campanya per “alliberar” el procés de les institucions

Grups de l'esquerra independentista faran accions perquè la independència s'aconsegueixi per la mobilització social

Temen que es renunciï a l'autodeterminació per un nou pacte amb l'Estat

És la mobilització popular i no les negociacions institucionals i polítiques la que ha de conduir cap a la independència, perquè l'únic procés possible d'autodeterminació ha de comportar una ruptura democràtica. Independència no només de Catalunya, sinó dels Països Catalans. Aquest és un dels principals punts que defensa la campanya Independència per canviar-ho tot, que ahir es va presentar a Barcelona i que impulsen diversos grups de l'esquerra independentista. Segons el seu portaveu, Aitor Blanc, els objectius de la campanya impliquen la creació d'un moviment mobilitzador i d'un estat d'opinió independent de la dinàmica parlamentària. És a dir: que la iniciativa política torni al carrer i a la societat, perquè ara el procés està “segrestat” pels partits tradicionals.

Alhora, es vol que s'articuli un discurs polític alternatiu al dominat per la socialdemocràcia liberal i que té en els mercats i els interessos econòmics una de les seves bases. Per això, a banda de promoure la qüestió nacional dels Països Catalans, tampoc es deixa de banda la mobilització en contra de les retallades.

Blanc va posar en dubte que realment hi hagi voluntat de fer la consulta sobiranista, i és del parer que els partits el que pretenen amb això és maquillar les retallades que s'estan fent al país i aconseguir un nou pacte fiscal amb l'Estat. Un fet que, si succeeix, seria, en la seva opinió, un autèntic frau.

La presentació es va fer ahir davant del CAP de la Guineueta, un dels que més s'ha oposat a les retallades. A l'acte, hi va intervenir el diputat de la CUP al Parlament David Fernández, que dóna suport a aquesta iniciativa. També s'ha creat la pàgina web www.percanviarhotot.cat, des de la qual s'aniran actualitzant els continguts de la campanya.

Inici dels actes a València

Una de les premisses amb què es treballa és la unitat dels Països Catalans, i per això el tret de sortida dels actes es farà aquest dissabte a València. Serà al Teatre Micalet, i hi intervindran representants dels moviments populars del País Basc, Escòcia, Grècia o els Països Catalans, entre d'altres. S'aniran convocant, posteriorment, accions locals durant l'estiu i es pretén que la primera fase de la campanya culmini amb una manifestació el 19 d'octubre a Barcelona, que sortirà de la plaça Universitat. Aitor Blanc va explicar que l'objectiu és que aquesta manifestació serveixi per visualitzar el discurs de la unitat popular i no competir amb iniciatives similars.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.