Política

Cadenes en ebullició

Més de 2.000 persones encerclen el recinte emmurallat del segle XIV de Montblanc en un assaig amb vista a la Diada

A la Garriga, uns 2.500 voluntaris participen en un acte semblant

  • La cadena humana de Montblanc va envoltar tota la muralla JOSÉ CARLOS LEÓN.
El cap de setmanavinent s'han previst cadenes a Salt,
Badalona o Arbúcies

L'estiu encadenat ja està en plena efervescència. Amb la mirada posada en la cadena humana de la Diada, diverses poblacions van fent entrenaments a gran escala. El repte és doble: assajar i preparar la complicada logística que es necessitarà per l'Onze de Setembre i també anar engrescant la gent perquè s'apunti a la denominada Via Catalana cap a la Independència, que organitza l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Ahir, Montblanc i la Garriga van ser dos d'aquests municipis on es va fer bullir l'olla i on milers de persones van participar en cadenes humanes.

A Montblanc, més de 2.000 persones van unir les mans per envoltar els 1,4 quilòmetres i les 30 torres del recinte emmurallat del segle XIV. Una vuitantena de voluntaris van repartir la gent per la muralla i quan passaven cinc minuts d'un quart de vuit del vespre es van disparar tres petards per indicar als assistents que comencessin a fer de baules. L'acció va durar deu minuts. “Ha estat un èxit rotund. Hem superat les expectatives”, deia Anna Lafebre, de l'ANC-Montblanc. Entre els participants hi havia la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i regidors de Montblanc, que fa poc han articulat un govern d'unitat a favor del procés sobiranista.

Mentrestant, l'ANC del Vallès Oriental i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) van organitzar a la Garriga una jornada festiva que va durar tota la tarda. A les quatre van sortir caravanes de cotxes de tres punts diferents de la comarca per concentrar-se al municipi i a les 17.14 un repic de campanes va donar el tret de sortida a la cadena humana. Segons l'organització, entre 2.200 i 2.500 persones van encerclar l'església, l'ajuntament i el carrer dels Banys, mentre cridaven consignes a favor de la independència. Aquest va ser l'eix central de la tarda, però l'ANC i l'AMI també van organitzar una innovadora recollida d'aliments: es va pintar una estelada al terra i la gent la va anar omplint de queviures. Durant l'acte es va fer públic un manifest a favor del dret a decidir i de la celebració de la consulta pel 2014, que té com a objectiu que s'hi adhereixin el màxim nombre d'entitats i institucions. També es van recollir signatures per a la campanya Signem un vot per la independència, que es tracta d'un pla B legal que facultaria el Parlament per poder declarar la independència si no es pogués convocar la consulta.

Ahir estaven previstes altres iniciatives semblants a Amposta i Caldes de Montbui. Aquest degoteig de cadenes humanes continuarà les pròximes setmanes. Per exemple, dissabte vinent n'hi ha de programades a Salt, Badalona o Arbúcies; el dia 11 d'agost, a Folgueroles i Vic, i el 27 d'agost, a la Pica d'Estats, entre altres llocs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.