Política

A 30 dies de la Diada

La cadena humana va prenent forma i l'ANC espera que ajudi a accelerar

L'11 de Setembre també suposa el retorn del curs polític, que estarà marcat per la definició de la data i la pregunta de la consulta sobiranista

La Diada tornarà a posar Catalunya en el centre de totes les mirades internacionals. Després de la històrica multitudinària manifestació de l'any passat, que va canviar els esdeveniments polítics i va precipitar les eleccions catalanes, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) vol tornar a donar un cop de puny a la taula. Pretén que el món visualitzi que l'efervescència independentista no s'ha diluït, sinó que, al contrari, ha augmentat, i que cada cop hi ha més ciutadans catalans que volen decidir el seu futur. El millor instrument per expressar aquest desig és la cadena humana que recorrerà tot el territori català –més de 400 quilòmetres– i que fa mesos que l'associació està preparant meticulosament.

Es tracta d'un mecanisme molt complicat d'articular, perquè cal una logística calculada al mil·límetre per evitar que hi hagi lloc buits. De moment, més de 300.000 persones ja s'han inscrit a la denominada Via Catalana cap a la Independència, tot i que algunes estimacions indiquen que la xifra idònia per completar el traçat sense problemes seria mig milió de voluntaris.

Només falten 30 dies per la Diada, però l'ANC creu que la gent respondrà massivament i que no hi haurà problemes per omplir els 400 quilòmetres. Segons l'entitat, aquest èxit hauria de servir per accelerar el procés. “Si la manifestació va significar passar de la Catalunya autonòmica a la Catalunya sobiranista, la cadena ha de ser l'avantsala de la independència”, subratllen des de l'associació. Consideren que el referèndum s'hauria de celebrar el més aviat possible i el situen al maig del 2014. Per contra, el govern és partidari del segon semestre, però l'ANC avisa que després de la cadena tot pot canviar. Durant la Diada també se celebraran les tradicions ofrenes florals al monument de Rafael Casanova, l'acte institucional del govern, la manifestació de partits de l'esquerra independentista o la festa d'Òmnium al passeig Lluís Companys de Barcelona. Precisament sobre l'acte institucional, la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va dir ahir que s'inclina per no assistir-hi perquè el govern, en la seva opinió “s'ha apropiat” de la festa per convertir-la en la “Diada dels independentistes” per excloure els catalans “que també volem sentir-nos espanyols”.

L'11 de Setembre sempre ha suposat el retorn del curs polític després de les vacances. Aquest cop serà un retorn calent, com diuen els tòpics. A finals d'any, s'anunciarà la data i la pregunta de la consulta i s'aprovarà al Parlament la llei de consultes, que serà el pla B per convocar un referèndum en cas que l'Estat espanyol no vulgui arribar a un acord.

Aquest serà un dels aspectes més transcendentals de l'últim trimestre i marcarà el desenvolupament de tota la legislatura. Però també hi ha altres fronts oberts que s'hauran de solucionar com ara la redacció dels pressupostos del 2014 després que s'hagin prorrogat els del 2013.

300.000
persones ja s'han inscrit a la Via Catalana per la Independència, segons els últims recomptes facilitats per l'ANC.
1,5
milions de manifestants van sortir als carrers de Barcelona durant la Diada de l'any passat per reclamar la independència.

Les baules fluixes

El Punt Avui inicia aquesta setmana un repàs dels trams de la Via Catalana que tenen un nivell d'ocupació més baix. El principal problema amb què es troba l'organització és que hi ha prou gent, però aquesta està mal distribuïda. És a dir: hi ha trams especialment de la ciutat de Barcelona on hi ha massa peticions i d'altres zones de Catalunya on encara hi falta gent. Per això, l'ANC ha demanat que gent apuntada en trams saturats, si poden, s'esborrin d'aquests i vagin a llocs amb poca ocupació. El Punt Avui anirà repassant quines són les baules de la cadena que encara necessiten més ciutadans per poder-la completar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.