Política

Independentistes pertot

Tots els partits, sense excepció, registren votants partidaris de la independència, segons el darrer baròmetre del CEO

Un 22% dels electors del PSC estan per l'estat propi i un 7,9% de CiU votarien que ‘no'

Hi ha independentistes arreu. Una ullada al darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), presentat al juny, permet constatar que l'independentisme és transversal i que hi ha electors de totes les formacions –sense excepció– que si ara se celebrés una consulta sobre la independència de Catalunya agafarien la papereta del . Fins i tot del Partit Popular, Ciutadans o el partit dels socialistes.

“El PSC no és un partit independentista”, proclamava el seu primer secretari, Pere Navarro, que lidera una reforma federal de la Constitució i ja ha mostrat obertament la seva oposició a iniciatives sobiranistes com la Via Catalana, que es farà el proper Onze de Setembre –la veu com una “irresponsabilitat”–. Una cinquena part dels seus votants, un 22,1%, però, estan per l'estat català, segons revela el CEO. No és l'opció majoritària dels electors del PSC. Més de la meitat optarien pel no en un referèndum i un 19% s'abstindria. Un significatiu 5,8% encara no sap què votaria en una consulta sobiranista.

Dels partits que s'oposen a la independència, el dels socialistes és el que té entre els seus votants més partidaris de l'estat propi. Al PP, els sobiranistes són una minoria. Un 4,5% enfront l'ampli 84,1% que hi està en contra. Els electors populars ho tenen claríssim i, dels enquestats, no hi ha ningú que hagi contestat que desconeix què faria en una eventual consulta, tot i que un 11% no aniria a votar. La formació popular registra el mateix fenomen que Ciutadans, en què les opcions també són nítides. Un 77,2% està en contra de la independència davant del 2,6% que n'és favorable i es decantaria pel sí. Un 19,8% s'abstindria d'anar a votar, però no hi ha pràcticament cap dels electors ciutadans enquestats que no hagi decidit ja la seva opció.

Esquerra indecisa

De fet, només hi ha indecisos entre els votants del PSC –el 5,8% citat– i entre els d'ICV-EUiA. Un 6,1% dels que diuen haver optat per la formació ecosocialista encara no saben què farien en un referèndum per decidir la independència de Catalunya. La majoria dels que voten Joan Herrera, però, en són favorables. N'hi ha un 43,9% davant del 33,2% que s'hi oposa. I un 16,3% s'abstindria. ICV és la força que presenta un marge més ajustat entre els partidaris i els detractors de la independència de Catalunya. Els ecosocialistes no s'han decantat per cap de les dues opcions. Quan arribi el moment del referèndum, ja han anunciat que faran una consulta interna per decidir la posició oficial de la formació.

Dividits

Les forces que estan a favor de la consulta també tenen els seus votants dividits entre els favorables a la independència, els contraris i els que s'abstindrien. CiU, gran impulsora de la convocatòria des del govern de la Generalitat amb el suport extern d'ERC, té una majoria del 78% de votants que elegiria el sí, però, arribat el gran moment, un 7,9% triaria la papereta del no. Un 13,2% de convergents no anirien a les urnes.

A Esquerra i a la CUP les xifres són més rotundes. El 94,1% dels electors republicans volen la independència enfront a l'1,4% que no la desitja. I un 94,8% de cupaires estan per l'estat propi davant del 3,9% que hi votaria en contra.

El darrer baròmetre del CEO consolidava l'opció independentista com la primera dels catalans. Una majoria del 55,6% és partidària de l'estat català mentre que un 23,4% hi està en contra. Un 15,3% no ha decidit, per ara, el sentit del seu vot. El percentatge dels favorables és el màxim registrat des que el CEO va incorporar, el juny del 2011, aquesta pregunta per primera vegada.

Millor que ara

I sobre els efectes de l'eventual independència de Catalunya, la majoria dels enquestats creuen que en un estat català el nivell de vida seria millor que ara. És un 51,2% davant del 21,9% que considera que baixaria. Un 17,9% pronostica que les coses no es mourien i que tot quedaria igual. Ni millor, ni pitjor.

Sobre els problemes de Catalunya, no varien massa respecte a enquestes anteriors, més des que va començar la crisi. L'atur i la precarietat laboral es consideren la principal dificultat del país, seguida del funcionament de l'economia i la insatisfacció amb la política. I és que el CEO, a més de fixar posicions davant d'una eventual consulta sobiranista, també plasma el malestar social amb els polítics. La majoria dels entrevistats, un 43,9%, respon “cap” quan se li pregunta quin dels partits de l'arc parlamentari català creu que pot donar millor resposta a l'atur. Un 14,2% no ho sap i un 12,4% i un 12,3% respon que Esquerra i CiU, respectivament.

L'enquesta està impregnada de pessimisme o potser del realisme imperant per l'atzucac econòmic. Un 71,3% dels enquestats creu que la situació econòmica és pitjor que l'any passat i un 33,9% no preveu que el 2014 millori.

21,9%
Dels enquestats
pensen que la situació empitjoraria amb un estat propi i un 17,9 pensa que tot quedaria igual.
34,5%
Dels electors socialistes
prefereixen que Catalunya sigui un estat dins d'una Espanya federal.
51,2%
Dels catalans
creuen que si Catalunya fos independent el nivell de vida dels seus ciutadans milloraria.
40,1%
Dels votants del PSC
consideren que Catalunya hauria de ser una comunitat autònoma dins d'Espanya.

Federalisme, segona opció pel PSC

L'aposta federal de Pere Navarro no és l'opció preferida pels seus votants. Com a mínim així ho sosté l'última enquesta del CEO. A la pregunta “Catalunya hauria de ser...”, un 40,1% dels electors socialistes responen que “una comunitat autònoma d'Espanya”, mentre que un 34,5% es decanta per un estat dins una Espanya federal. Un 14,6% dels votants del PSC veuen Catalunya com un estat independent i, en canvi, un 10,8% com una regió d'Espanya.

Més curiositats del baròmetre del CEO presentat al juny. Un 20% dels votants de CiU es declaren federalistes, tot i que la majoria, un 61,3%, considera que Catalunya hauria de ser un estat propi. També hi ha partidaris que es quedi com està, un 13,9% opta per una comunitat autònoma d'Espanya.

La formació que registra més federalistes és ICV-EUiA. En són partidaris el 46,8% dels seus electors, molt per sobre del 28,6% que aposta per un estat independent. També hi ha partidaris d'un estat federal a Esquerra, un 8,4%; al PP, un 9%; a Ciutadans, un 18,7%, i a la CUP, en què suposen un 14,1%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.