Política

El desencís amb la política continua sent un sentiment en alça, segons el CEO

El 82,7% dels enquestats es mostren insatisfets amb el funcionament de la democràcia

El 81,2% subscriuen que els polítics només busquen el benefici propi

La incapacitat dels responsables polítics per posar fre a la crisi malgrat la presa de mesures suposadament inevitables i indiscutiblement impopulars; la concatenació de notícies sobre casos de corrupció, i el qüestionament cada cop més habitual de què és objecte la denominada classe política en mitjans tradicionals, i sobretot en els de nova fornada com ara les xarxes socials, esdevenen un còctel de difícil digestió que té com a conseqüència un desencant cada cop més estès amb el funcionament de la democràcia i els principals agents encarregats de fer-ne funcionar el motor: els polítics i els partits.

L'última enquesta del CEO acredita aquesta tendència. Un exigu 1% dels entrevistats es consideraven molt satisfets amb el funcionament de la democràcia, i només un 15,2% més es declaraven “bastant satisfets”. En canvi, un 56% asseguraven estar-ne poc satisfets, i un 26,7%, gens. D'acord que a la gent li agrada protestar, sobretot quan li pregunten, i que sempre hi ha més queixosos que no pas satisfets que a més ho admetin. Però el cas és que la bretxa entre els uns i els altres no ha fet sinó ampliar-se en els sondejos que el CEO ha efectuat al llarg de l'últim any i mig. El febrer del 2012, eren un 65,8% els que deien estar poc o gens satisfets, i un 29,7% els molt o bastant satisfets. Un any després, la insatisfacció ja arribava al zenit: un 84,9%. I en l'últim sondeig, el del juny, amb un 82,7, es continua vorejant aquest pic.

En aquest mateix interval, la valoració general dels polítics, que mai no és bona, també ha caigut: si el febrer del 2012, la puntuació mitjana (del 0 al 10) era d'un 4,49, ara és d'un 4,12. A més, el 81,2% dels enquestats es mostren més aviat d'acord amb l'afirmació que “els polítics només busquen el benefici propi”. I un 61,3% avalen la frase “De vegades la política sembla tan complicada que se'm fa difícil entendre el que està passant”.

Es podria esgrimir que potser si l'afirmació estigués formulada en sentit contrari els percentatges variarien. Però és que quan la frase proposada és, en positiu, “Crec que els polítics tenen en compte el que pensa la gent”, el 86,3% es mostren més aviat en desacord. I davant l'afirmació, també formulada en positiu, “La gent del carrer pot influir en el que fan els polítics”, igualment són majoria (un 52,1%) els que no la subscriurien.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.