Política

CDC creu que un 50% de votants a la consulta seria suficient

Unió va defensar al juny que un referèndum necessitaria més d'un 65% de participació per tenir legitimitat exterior

Al Quebec van votar un 94% i a Montenegro, un 86%

Convergència creu que amb un 50% de participació en una futura consulta sobre la independència seria suficient per obtenir “el reconeixement i la legitimitat internacional”. Això, almenys, va assegurar ahir el secretari d'organització de CDC, Josep Rull. Al juny, però, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega (d'Unió), opinava que per no ser qüestionada ni a l'Estat ni a la Unió Europea caldria una participació semblant a la de les darreres eleccions catalanes, és a dir, aproximadament d'un 68%.

Rull, en una entrevista a Europa Press, opina que “més enllà del que diguin les lleis espanyoles i la jurisprudència internacional” només és necessària una “participació que sigui acceptable”, és a dir, segons ell, més d'un 50%. ERC també ha dit en el passat que hi està d'acord. El número 3 de CDC confia que els partits contraris a la independència no optin per l'abstenció, ja que aleshores la xifra de participació baixaria.

La consulta de l'Estatut es va quedar amb un exigu 49,4% de votants, una xifra que ja aleshores va aixecar crítiques del PP. La contundència del resultat, amb un 73% a favor i un 20% en contra, va esvair els dubtes dels crítics.

A Europa, el cas més recent d'un referèndum sobre la independència, el de Montenegro, tenia com a requisit de la UE arribar a un 50% de participació i que el sí tingués un suport superior al 55%. Al final al referèndum del 2006 un 86% dels montenegrins van votar. El resultat va ser de 55,5% a favor de la separació de Sèrbia i d'un 44,5% en contra. La participació va ser molt superior a l'exigida però el sí va passar justet per sobre del que es demanava. El 1995, el referèndum del Quebec va tenir un 94% de participació. El no a la independència va guanyar per 52.000 vots de diferència: 50,5% per al sí i 49'4% per al no. De nou, la participació no va ser un problema.

LA XIFRA

86
per cent de participació
va tenir el referèndum de Montenegro el 2006, tot i que la UE exigia un mínim del 50%.

Més cadenes a Edimburg, Berlín i Buenos Aires

Una quinzena de ciutats del món han viscut aquest cap de setmana assajos a petita escala de la Via Catalana per la Independència. El més significatiu, el que ahir a la tarda va reunir unes 160 persones al parc de Calton Hill d'Edimburg, la capital escocesa, que es troba en plena preparació del seu referèndum sobiranista. La vigília, la cadena humana de Buenos Aires, davant de la seu del Congrés argentí, va ser una de les més concorregudes, amb més de 250 assistents. La que es va fer ahir a Tòquio, davant del temple Sensoji d'Asakusa, en va reunir tot just una cinquantena, tot i que els organitzadors la valoraven com un èxit atesa la dispersió de la comunitat catalana. Es va aprofitar per lliurar tríptics explicatius als japonesos sobre l'aspiració catalana i la situació geogràfica del país. Ahir també es van fer cadenes a Berlín, davant del Konzerthaus, amb unes 200 persones; a Hamburg, amb unes 110, i a Colònia, amb unes 80. A Amèrica, van destacar les de Toronto, davant de l'ajuntament; Los Angeles, al Griffith Park; Quito, i Paranà. En total, ja hi ha previstes 87 cadenes entre l'agost i la Diada.

ò.p.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.