Política

El govern replica al PP que l'acte de la Diada vol sumar

Homs demana als populars que aparquin les “excuses tàctiques” i les diferències polítiques en l'Onze institucional

La celebració a la Ciutadella manté el caràcter i el cost de l'any passat

“Millor sumar que no pas dividir en els temps que corren.” El govern vol evitar que els actes institucionals de la Diada siguin motiu de discòrdia i ahir el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va fer una crida al PP a assistir-hi. Homs va instar els partits a “no buscar excuses tàctiques per dividir, perquè ja hi ha temps i altres escenaris durant tot l'any per discutir”. Els populars estudien fer un acte propi en un lloc amb caràcter històric per a Catalunya, probablement Poblet, “davant del desafiament separatista de Mas”. Però la Generalitat no ha tenyit de sobiranisme el ja tradicional acte del parc de la Ciutadella. De fet, en un Onze que indubtablement estarà marcat per la mobilització de la Via Catalana per la Independència, l'executiu manté el format habitual de la celebració institucional. També hi ha convidat el govern espanyol, que ha de comunicar si hi envia un representant.

L'any vinent, la commemoració del tricentenari del 1714 ho farà replantejar tot. Aquest any es manté el tarannà habitual de l'acte de la Ciutadella, que torna a dirigir el director teatral Joan Ollé i que conduirà l'actriu Mercè Pons. El cost, segons Homs, és el mateix de l'any passat: 269.000 euros.

La llengua serà el fil conductor de la celebració. Com a efemèrides es commemoraran el 800 aniversari de la batalla de Muret, el 600 aniversari de la mort de Bernat Metge, el centenari de la promulgació de les Normes ortogràfiques de l'Institut d'Estudis Catalans i del naixement de Salvador Espriu, i el cinquantè aniversari de la mort de Carmen Amaya i de les declaracions de l'abat Aureli Escarré a Le Monde.

L'acte començarà amb la desfilada de la formació de gala dels Mossos d'Esquadra. El municipi que lliurarà la senyera serà, aquest cop, el d'Arenys de Mar; la Sinera d'Espriu. S'hi llegiran poemes i textos d'autors catalans i diversos artistes interpretaran peces musicals. El cartell de la Diada del 2013 és del pintor Barceloní Joan-Pere Viladecans: d'un vermell viu i amb una falç simbòlica que fa referència als segadors. La vigília de la Diada, el Parlament entregarà la medalla d'honor a l'activista social Núria Gispert i Feliu, la cuinera Carme Ruscalleda i la biòloga Anna Veiga. Durant l'Onze, la cambra catalana i el Palau de la Generalitat obriran les portes als ciutadans.

Mas espera “bona sintonia”

Si Francesc Homs admetia dimarts que l'executiu percep un canvi d'actitud en el rebuig frontal de Mariano Rajoy a la consulta, el president de la Generalitat va desitjar ahir que “la bona sintonia institucional” s'estengui entre els dos executius. Mas ho feia en comparació amb la fluida relació que va mantenir el conseller Santi Vila amb la ministra de Foment, Ana Pastor, en l'acte de signatura del protocol de col·laboració per a l'impuls i consecució del nou accés ferroviari al port de Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.