Política

L'ANC passeja la independència per Madrid

La plataforma rep el suport de diputats catalans, bascos i gallecs

S'explica davant dels corresponsals estrangers

Un acte carregat de simbolisme a les vigílies de la Diada: suport polític i interès de la premsa internacional. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) es va traslladar ahir a Madrid per rebre el suport d'un grup de parlamentaris de CDC, ERC, Amaiur, PNB i BNG. Malgrat que aquests dies l'activitat al Congrés és escassa, diputats i senadors dels diferents grups van sortir a la porta de la cambra espanyola per encoratjar els ciutadans a participar en la Via Catalana que ha de recórrer 400 quilòmetres. A l'acte, també van acudir-hi representants i simpatitzants d'una embrionària ANC a Madrid, que en el darrer moment van voler escenificar un esbós de la cadena humana de l'Onze de Setembre.

A la tarda, els representants de l'ANC, encapçalats pel seu vicepresident, Jaume Marfany, i un dels seus coordinadors, Ferran Civit, es van reunir amb corresponsals de mitjans de comunicació d'arreu del món per exposar-los els objectius de l'entitat, que, segons recordaven, són assolir la independència de Catalunya de manera pacífica, cívica i democràtica. I en aquest sentit, durant la seva exposició es va recordar fites com ara la Via Balcànica i els moviments que van promoure Gandhi i Luter King.

Anunci de Mas

Representants de mitjans del Regne Unit, Itàlia, França, Turquia, Finlàndia, Romania, Holanda i Portugal, entre altres nacionalitats, es van interessar per la consulta i l'anunci d'ahir d'Artur Mas que possiblement no se celebrarà el 2014 indagant sobre com afectarà això els seus plans. L'ANC va explicar-los que el país “no pot aguantar fins al 2016”, per qüestions econòmiques i socials.

També van voler conèixer les vies de finançament de la plataforma, així com el paper dels polítics arran de la primera gran mobilització de la Diada del 2012. La mesura del que pot considerar-se un èxit o un fracàs de la cadena humana també va generar debat, si bé l'ANC es va mostrar convençuda que la Via Catalana tindrà un seguiment fins i tot superior a la manifestació de Barcelona. Un altre front d'interès va ser l'extensió de la cadena “als Països Catalans” o l'existència o no de diàleg amb les institucions europees. Aquest darrer, però, és un àmbit que l'ANC assegura que correspon a les institucions catalanes.

LA FRASE

El país no pot aguantar fins l'any 2016. No pot aguantar tant, amb totes les retallades i la tensió
Jaume Marfany
vicepresident de l'ANC

Demanen al 12-O que canviï de lloc o hora

El Departament d'Interior ha autoritzat la mobilització espanyolista convocada per la plataforma 12-O per la Diada, però amb condicions. El govern, per motius de seguretat, demana que variï l'emplaçament inicial a la Sagrada Família, on coincidia amb la Via Catalana, o l'hora.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.