Política

Rumb a la consulta

Artur Mas obre avui el debat de política general, que ha de solemnitzar el referèndum pel 2014

El president exhibirà sintonia amb ERC i buscarà mostrar la majoria pel dret a decidir com a rèplica a Rajoy

Just avui fa un any, Artur Mas convocava les eleccions catalanes pel 25 de novembre del 2012 i posava rumb cap al dret a decidir. Dotze mesos després, el reelegit president de la Generalitat afronta la sessió d'obertura d'un debat de política general, el primer de la legislatura, marcat per la consulta i durant el qual s'hauria de solemnitzar el compromís per celebrar-la el 2014, com preveu l'acord de governabilitat de CiU i ERC. Els dos socis també volen posar negre sobre blanc el pacte perquè abans d'acabar aquest any es concreti la data i la pregunta. Però mentre els republicans collen perquè aquestes es decideixin “com més aviat millor”, CiU sosté que no serà d'aquí a divendres –quan es votaran les propostes de resolució–perquè ho veuen “precipitat”.

La pressió dels republicans sobre el govern per “fixar el rumb clar” del procés sobiranista, en paraules del seu portaveu adjunt al Parlament, Oriol Amorós, és un dels elements que marquen un debat en què Mas també s'enfronta al repte d'assolir el màxim suport de l'hemicicle al dret a decidir. Sobretot després que la Via Catalana hagi tornat a posar Catalunya als ulls del món i en un moment en què el govern espanyol s'ha erigit, de nou, en abanderat de la “majoria silenciosa” que no està per la independència.

Aquí el protagonisme el prendrà, amb tota probabilitat, el Manifest del Pacte Nacional pel Dret a Decidir fet per l'expresident del Parlament, Joan Rigol. Després que el PSC hagi descartat presentar-lo en forma de proposta de resolució, CiU estudia fer-ho. Els socialistes donarien suport a un text que s'inspiri en el de Rigol, sempre i quan advoqui per una consulta legal i pactada amb el govern espanyol. La votació del manifest seria el marc idoni per evidenciar l'existència d'una majoria parlamentària en favor del dret a decidir. I, de passada, la rèplica de la cambra a la resposta de Mariano Rajoy a la carta del president de la Generalitat. Una contesta que, tot i oferir diàleg, tancava la porta a la celebració de la consulta, malgrat no explicitar el “no”. CiU i ERC negocien un text de resposta a la resposta.

Col·laboració i sintonia

La voluntat de Mas és estendre la mà a totes les forces, tot i que es dóna per fet que el PP i Ciutadans quedaran fora de l'hipotètic consens sobre la consulta. El president de la Generalitat, que ahir participava a l'Ajuntament de Barcelona en la recepció de la Mercè, espera que el debat sigui “clar, interessant i productiu”. S'hi exhibirà bona sintonia de CiU i ERC tant en l'eix nacional com en l'eix social, en què s'espera que s'expliciti el compromís del govern que el pressupost del 2014, ja en elaboració perquè s'aprovi al novembre, no afegirà més retallades a les actuals. Esquerra ja ha demanat que, en termes percentuals, els comptes i les polítiques de l'any de la consulta siguin “les més socials” que hagi tingut mai un govern de la Generalitat, segons Amorós... El PSC, festejat per a la majoria pel dret a decidir, es concentrarà a denunciar “la inacció del govern”, tal com ja va explicar dilluns el seu portaveu parlamentari, Maurici Lucena. I ressaltava que focalitzaran les seves propostes en qüestions pressupostàries per evitar que els comptes del 2014 no esquivin el debat parlamentari, com ha passat aquest any amb la pròrroga dels números. També ICV-EUiA vol posar accent social en un debat en què collarà ERC perquè “defensi plenament l'estat del benestar”, segons el secretari general dels ecosocialistes, Josep Vendrell. ICV també vol marcar perfil en el terreny nacional i demanarà, en una resolució, que el Parlament fixi la via de la consulta com a màxim d'aquí a un mes.

El PP i Ciutadans es disputaran el lideratge del “no” al referèndum. El president de Cs, Albert Rivera, ja anunciava ahir que si Mas manté el rumb, després del debat presentaran una moció de censura. I els populars proposen a partits i entitats un “gran pacte” per la convivència i la cohesió social.

El Parlament ha de fixar un rumb clar i hi ha una majoria social per fer-ho
Oriol Amorós
portaveu adjunt erc parlament
L'instrument de la moció de censura seria la fórmula
Albert Rivera
president de ciutadans
Espero que el debat de política general sigui clar, interessant i productiu
Artur Mas
president de la generalitat
Catalunya ha agafat un altre camí per ser el que vulguem ser
Jordi Turull
portaveu ciu parlament

Fabra anuncia rebaixa d'impostos i més valencianisme

La difícil situació econòmica del País Valencià no va permetre al president de la Generalitat Valenciana oferir grans anuncis al debat de política general que es va celebrar ahir a les Corts. Alberto Fabra va anunciar una tímida reducció dels impostos “d'ací a que acabe la legislatura”, l'alliberament dels horaris comercials per a tot el territori i que els 14.000 funcionaris autonòmics cobraran la paga de Nadal. Conscient de la greu conjuntura, Fabra va assegurar que les prioritats del seu govern són la generació d'ocupació, objectiu per al qual va anunciar un pla d'oportunitats dotat amb 7,8 milions d'euros, i el pagament del deute. Un desequilibri que va atribuir a la manca d'un finançament adequat per part de l'executiu de Rajoy. “El nostre problema no és de despeses, sinó d'ingressos, l'estructura de finançament és clarament insuficient”, va dir dues setmanes després de renunciar a reivindicar l'arribada de més diners a través de la reforma de l'Estatut al Congrés. Fabra només va utilitzar el valencià per “oferir noves glòries a Espanya”, en una de les poques ocasions que va aconseguir arrancar l'aplaudiment de la bancada popular. El líder valencià va assegurar que els valencians se senten “orgullosos de ser valencians i espanyols”, alhora que criticava el procés sobiranista de Catalunya. “No volem cadenes que ens lliguen a països imaginaris”, va dir per fer una crida a enarborar la senyera el Nou d'Octubre que ve.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.