Política

Un 62% dels ciutadans d'Escòcia només se senten escocesos

És el territori del Regne Unit on hi ha un sentiment nacional propi més fort

El cens del 2011 mostra un país més divers que fa una dècada

Hi ha un important descens del nombre de gaelicoparlants

Gairebé dos terços dels habitants d'Escòcia només se senten escocesos. La dada es recull en el cens que es va començar a elaborar la primavera del 2011, els resultats del qual no es van conèixer fins ahir. Aquesta era la primera vegada que en el cens es feia una pregunta relativa a la visió que tenen els escocesos d'ells mateixos quant a la seva identitat nacional. En aquest sentit, només el 18% de la població del país es considera escocesa i alhora britànica. Escòcia és el territori del Regne Unit on hi ha una aclaparadora sensació de l'existència i la pervivència d'una identitat nacional molt particular i diferenciada de les altres que són pròpies de les illes Britàniques.

Una altra de les dades significatives del cens és la diversitat que presenta, cada vegada més, la societat escocesa, especialment en les àrees urbanes. Si el cens del 2001 recollia que només el 2% de la població tenia un background no white british, ara el percentatge s'ha doblat. I d'aquest 4%, el grup més majoritari és l'asiàtic (3%) i el polonès (1,2%). Glasgow és la ciutat més multicultural, amb un 12% de la població amb orígens fora del país.

La qüestió sobre la identitat cobra especial rellevància quan falta poc menys d'un any per al referèndum que decidirà el futur constitucional d'Escòcia i si continuarà formant part del Regne Unit o bé es constituirà com a estat independent. El contrast entre la molt més que majoritària sensació de scottishness entre els 5,3 milions de persones que viuen a Escòcia i el que reflecteixen les enquestes quant a la qüestió constitucional –de mitjana, només un de cada tres escocesos opta, de moment, per la independència– permet concloure que, si més no, hi ha una part significativa de la població escocesa que no sent com una amenaça la política de l'Estat britànic cap al seu país. En aquest punt, sens dubte, la qüestió cultural i lingüística hi pesa prou. De grat o per força, per l'assimilació de l'anglès, també per la seva històrica força demogràfica, el gaèlic com a llengua pròpia dels escocesos ha quedat reduïda gairebé a la condició de marginal.

El cens, de fet, observa que s'ha produït un descens de mil persones en el nombre de gaelicoparlants durant la dècada passada, dada que indica que el llarg i sostingut declivi de l'ús d'aquesta llengua potser s'ha aturat, entre altres raons perquè s'observa un mínim augment del seu ús (0,1%) entre els parlants
de menys de 20 anys. Amb tot, gràcies a l'emigració,
ja hi ha gairebé el mateix nombre de residents a Escòcia que parlen polonès a casa seva (54.000) que gaèlic (58.000). La publicació d'aquestes dades ha estat aprofitada per Michael Hance, director del Centre Escocès per a les Llengües, per sol·licitar al govern l'elaboració d'un estatut de protecció del gaèlic i dels seus dialectes. “Escòcia, sense el gaèlic, seria una pàl·lida imitació de si mateixa”, afirma.

LA XIFRA

58.000
persones,
d'un total de 5,3 milions d'habitants, parlen gaèlic.

LA FRASE

Escòcia, sense el gaèlic, seria una pàl·lida imitació de si mateixa
Michael Hance
director del Centre Escocès per a les llengües

Cameron refusa el debat amb Salmond

Entre Edimburg i Londres, i a l'inrevés, també s'intercanvien cartes. Les respostes de Londres a Edimburg, però, triguen molt menys que les que s'envien de Madrid a Barcelona. David Cameron, primer ministre britànic, va fer públic ahir el contingut de la carta que tot just acabava d'enviar al seu homòleg escocès, Alex Salmond, en què rebutjava enfrontar-s'hi en un debat televisiu sobre el futur constitucional d'Escòcia. El parer de Cameron és que Salmond s'ha de veure les cares amb l'exministre d'Economia laborista, i cap de la campanya del no, Alistair Darling.

Cameron acusava Salmond d'intentar fer servir el tema del debat com “una tàctica de distracció per desviar l'atenció” sobre la falta de credibilitat dels seus “plans per a una unió monetària, les pensions i el finançament de la gestió dels ingressos volàtils del petroli”. “Ja he deixat clar, i ho continuaré fent –escrivia Cameron–, que no sóc jo qui hauria d'estar debatent a la televisió, sinó Alistair Darling. És hora que les direccions de les dues campanyes i els organismes de radiodifusió es reuneixin i comencin a treballar per fer possible aquests debats.”

La carta del premier era
la resposta a una altra que Salmond li va enviar a principis de setmana en què el desafiava al debat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.