Política

Les altres resolucions

El Parlament aprova més d'una trentena de propostes, el gros de les quals el constitueixen les prèviament pactades entre CiU i ERC

Redactaran un protocol per indemnitzar els ferits per les bales de goma

Més enllà de la consulta, el debat de política general es va tancar ahir amb l'aprovació de moltes altres propostes de resolució, el gros de les quals el constituïa el paquet pactat entre CiU i ERC. Algunes de les propostes més destacades, les resumim a continuació.

Suport a la llengua

Suport explícit del Parlament a la llengua catalana a les Balears i l'Aragó amb l'aprovació d'una proposta que va rebre el vot favorable de tots els grups –CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP–, excepte del PP i Ciutadans. En el text, la cambra considera que les iniciatives legislatives dels governs balear i aragonès “no s'ajusten” ni a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, ratificada per Espanya, ni a la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, aprovada per unanimitat al Congrés. Recordem que el balear José Ramón Bauzá ha fulminat la immersió lingüística, decisió que li ha valgut la vaga general del professorat, i l'aragonesa Luisa Fernanda Rudi ha impulsat la llei de llengües en què elimina la denominació de català. El text d'ahir requereix al govern espanyol que actuï d'acord amb el que estableix el mandat constitucional de l'article 3, “d'especial respecte i protecció” de les diferents llengües de l'Estat.

Agència Tributària

La proposta que, a instàncies de CiU i ERC, es va aprovar ahir preveu que l'Agència Tributària Catalana assumeixi “la gestió plena”, incloent la recaptació, de “tots els tributs suportats –que es paguen– a Catalunya” abans que acabi el primer semestre del 2014. El text va rebre el suport dels seus impulsors, les abstencions d'ICV-EUiA i la CUP i el vot contrari del PSC, el PP i Ciutadans. Per dotar-la dels mitjans necessaris, es crearà el cos tècnic de gestors tributaris de la Generalitat.

Delegacions exteriors

“Reforçar i racionalitzar”. Són dos dels objectius que es pretenen a la xarxa de delegacions a l'exterior, segons la proposta ratificada gràcies als vots de CiU i ERC. El text, en sintonia amb els plans del govern, també aposta per “internacionalitzar el dret a decidir del poble de Catalunya”. I es conjura per informar els principals governs i organismes internacionals de la seva voluntat de fer una consulta.

Víctimes de pilotes goma

El Parlament instarà el govern a indemnitzar les víctimes de les pilotes de goma dels Mossos d'Esquadra. Això és el que demana, amb condicions, una proposta aprovada amb els vots de CiU i ERC, l'abstenció del PSC, ICV-EUiA i la CUP, i el sufragi en contra del PP i Ciutadans. En el text es demana que l'executiu redacti un protocol de reparació de danys per a la indemnització a les víctimes de les actuacions policials quan “s'acrediti responsabilitat objectiva administrativa”. I preveu que pugui ser retroactiva per a les persones afectades.

Recursos malnutrició

Llum verd a una proposta de la CUP per abordar els problemes alimentaris dels menors catalans. En el text, aprovat per unanimitat, es reclama “garantir els recursos humans i materials per eradicar la malnutrició, les situacions de desemparament i de risc que pateix la infància i l'adolescència”, partint de la base que els drets dels infants estan per sobre “d'una qüestió pressupostària”. La resolució també demana “garantir la suficiència de les beques menjador per a menors en situació de risc”.

Grups feixistes

Amb l'atac feixista a la delegació de la Generalitat a Madrid en el pensament, el Parlament va aprovar una proposta en què s'insta el govern a promoure les accions legals necessàries per poder il·legalitzar els grups feixistes, nazis, xenòfobs i homòfobs que “utilitzen o propugnen” la violència, i reclamar a l'Estat que adopti aquesta mesura. Es tractava d'un text d'ICV-EUiA que va rebre els vots favorables de la resta de grups menys del PPC, que s'hi va oposar, i de C's, que es va abstenir.

Reforma avortament

Votació diferenciada del grup de CiU en una proposta de resolució de la CUP que instava el govern a desplegar la llei de l'avortament vigent (la del PSOE) i rebutjava “qualsevol reforma regressiva” que pugui fer el govern del PP. Com és habitual en temes de consciència, la federació va donar llibertat de vot i els diputats d'UDC van rebutjar el text, com el PP. Oriol Pujol i Maria Glòria Renom, tots dos de CDC, es van abstenir, com C's. La proposta va tirar endavant gràcies al suport de la resta de diputats de CDC, els d'ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP.

Paga extra funcionaris

En aquest cas, la resolució conjunta del PSC, el PP, ICV-EUiA i Ciutadans que exigia abonar la paga extra de Nadal d'aquest any i la del 2014 als funcionaris catalans no va prosperar. CiU i ERC van unir els seus vots per tombar-la. Argumenten la seva negativa pel compromís pres pel president de la Generalitat, Artur Mas, en la primera jornada del debat, que si el govern espanyol compensa el català per l'impost als dipòsits bancaris, els diners es destinaran a revertir la retallada de la paga extra dels treballadors públics.

Sintonia
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, i la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, es van reunir ahir enmig del debat de política general i van exhibir sintonia davant de càmeres i flaixos.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.