Política

Els comptes de Rajoy avalen el procés, segons el govern

L'executiu creu que els pressupostos de l'Estat per al 2014 no contenen “gestos de grandesa ni de sentit comú”

“Els números són tan feridors que mereixerien una rectificació”, sosté Homs

“Lamentablement, estem on estàvem, i per això nosaltres estem on estem, fent el nostre camí, perquè ho hem intentat tot.” La frase del portaveu del govern català, Francesc Homs, resumeix la lectura que fa l'executiu del projecte de pressupostos del 2014 presentats dilluns pel govern de l'Estat, i que redueixen en un 25% la inversió en infraestructures per a Catalunya i en un 21% els fons de suficiència a percebre per la Generalitat. Uns comptes que, en paraules del també conseller de la Presidència, no contenen ni gestos de grandesa com els que Mariano Rajoy va demanar abans-d'ahir a Artur Mas, ni sentit comú i que constitueixen, segons va dir després de la reunió del consell executiu, un argument més per persistir en el procés sobiranista. El portaveu va evitar parlar de “càstig”, com van fer dilluns destacats membres de CiU, però va subratllar que els comptes presentats pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, “són tan feridors que mereixerien una rectificació”. Homs va recordar que el govern espanyol incomplirà un cop més la disposició addicional tercera de l'Estatut, que fixa una inversió a Catalunya equivalent a la seva aportació al PIB estatal. Una clàusula que només es va abonar en el primer any de l'entrada en vigor del text estatutari.

El portaveu del govern va lamentar la “falta de coratge” de l'executiu espanyol en privar Catalunya d'unes inversions que tindrien “un retorn immediat” per al conjunt de l'Estat. El conseller de Territori, Santi Vila, va aprofundir en aquesta matèria i va qualificar d'“inadmissible” que els comptes no contemplin el finançament de projectes clau com per exemple l'accés ferroviari a l'aeroport de Barcelona. Amb tot, Vila va oferir una visió molt més conciliadora que la del portaveu quan va destacar el compromís de l'Estat amb el corredor Mediterrani, i una dotació que va qualificar de “mínima, però important” per millorar Rodalies. “Ens equivocaríem si féssim pagar a la ministra Ana Pastor per unes dificultats econòmiques de les quals ella també n'és una víctima”, va concloure. El projecte de pressupostos tampoc ha deixat indiferents les principals patronals del país. Foment del Treball considera que els pressupostos de l'Estat pel 2014 “no ajuden a enfortir el diàleg ni fomenten l'entesa institucional”. El president de la patronal, Joaquim Gay de Montellà, va afirmar ahir que els comptes són “insuficients” per contribuir a la recuperació econòmica i no compleixen amb “moltes expectatives raonables”. “Catalunya no pot perdre dos punts percentuals any rere any”, va afegir. Per la seva banda, el president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, va qualificar el projecte de pressupostos de “càstig” per a les empreses i els ciutadans.

LA FRASE

Lamentablement, estem on estàvem, i per això nosaltres estem on estem, fent el nostre camí, perquè ho hem intentat tot
Francesc Homs
portaveu del govern

Mas busca el suport de les elits

El president de la Generalitat, Artur Mas, va instar ahir al vespre les elits catalanes que ajudin a canalitzar la voluntat de la base social, que en aquests moments és favorable al procés sobiranista, perquè va advertir que “no és moment d'intentar canviar el curs de la història”. En la seva intervenció durant la inauguració de la nova seu del Col·legi d'Economistes –vegeu més informació a la secció d'Economia–, el president de la Generalitat va assegurar que Catalunya necessita “més que mai” el talent dels seus economistes, tant per sortir de la crisi com per aconseguir que el procés sobiranista surti bé.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.