Política

Toc d'atenció d'Israel per la utilització del nazisme contra el procés català

L'ambaixador d'Israel a l'Estat troba “inacceptable” l'ús de la tragèdia del poble jueu que han fet alguns polítics i comentaristes espanyols

“És un greu error, no es pot fer servir l'Holocaust i el nazisme per definir conflictes i situacions que no hi tenen res a veure, i és un ús inacceptable d'una tragèdia i d'un horror que va causar milions de morts.” Així de clar es va manifestar ahir Alon Bar, ambaixador d'Israel a l'Estat espanyol, quan una periodista li va preguntar sobre les declaracions que han fet els darrers mesos alguns polítics i comentaristes espanyols sobre la situació política catalana i el seu procés cap a l'exercici de l'autodeterminació. Uns minuts abans, durant l'acte oficial d'inauguració d'un monòlit a Tavascan (Pallars Sobirà) en memòria dels jueus que van travessar el Pirineu fugint de l'Europa ocupada pels nazis durant la Segona Guerra Mundial, el president de la Diputació, Joan Reñé, també s'havia referit a la “banalització de l'Holocaust, el nazisme i el feixisme” que, “amb tota impunitat i des de càrrecs de diferents responsabilitats s'està utilitzant contra el poble català”.

Durant els darrers mesos, diversos polítics espanyols han fet comparacions entre el nazisme i Catalunya. El darrer ha estat l'expresident extremeny, el socialista Juan Carlos Rodríguez Ibarra, que en un article va comparar el dret a decidir amb Hitler i Mussolini. També l'expresident aragonès i ara senador Marcel·lí Iglesias va comparar el nacionalisme català amb els “hipernacionalismes que van causar dues guerres mundials”, i l'expresident del Congrés i exministre José Bono hi va ficar cullerada quan va dir, en la campanya del 25-N i fent referència a Catalunya, que “quan va començar a ser sospitós ser alemany i jueu, les coses van començar a anar malament”. L'actual ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, també va equiparar el nacionalisme català amb el nazisme i el marxisme, en unes declaracions que després va voler matisar dient que la comparació no era amb el nazisme sinó amb el “feixisme”.

A més de retreure la utilització del nazisme i les seves víctimes, l'ambaixador va afirmar que, en la seva opinió, el proper consolat que Israel hauria d'obrir a Europa hauria de ser a Catalunya, a on encara no n'hi ha cap, “pels lligams històrics, l'afinitat cultural i el turisme”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.