Política

“Espanya és cada cop menys atractiva per fer-hi negocis”

El president de la Cecot, Antoni Abad, defensa la consulta i afirma que “persones i empreses no són presoneres de cap territori”

Artur Mas agraeix “la lucidesa i el coratge” dels empresaris

La dinovena edició de la Nit de l'Empresari de la Cecot es va convertir en una crida a favor de canvis estructurals i en defensa del dret a decidir. El discurs d'Antoni Abad, president de la patronal vallesana, va estar ple de contingut i va justificar el lema d'aquesta edició de la trobada –En rebel·lia positiva– des del primer minut, quan va posar les empreses i els seus dirigents com a exemple de capacitat d'adaptació a un context de crisi que tot just ara es comença a superar, però que els ha obligat a reinventar-se. “Si tantes [empreses] ho hem aconseguit, no entenem per què el país no pot fer el mateix. No hi ha res permanent, excepte el canvi”, va emfasitzar.

El president de la Cecot va criticar el discurs paternalista de l'Estat durant dècades i la politització d'elements clau per a una societat, com ara l'educació o la competitivitat de les empreses, convertits en objectes permanents de la confrontació partidista. “Un estat no és un fi, és un instrument”, va assegurar, convençut que la societat reclama canvis “i es qüestiona la dimensió i el model de gestió de l'Estat i es defensa d'oligarquies, cercles de confiança i elits extractives”. Una mala praxi que “es demostra encara més obsoleta i perversa en l'escenari de la relació entre Catalunya i una Espanya que, segons va assegurar, “és cada cop menys atractiva per fer-hi negocis”.

Abad també va lamentar la nul·la disposició al diàleg amb els empresaris dels successius governs de l'Estat, i va posar com a exemple el fet que l'actual ministre d'Indústria no hagi visitat encara el Vallès, un dels principals motors econòmics de Catalunya i, per tant, de l'Estat. Per tot plegat, va insistir en la necessitat d'uns canvis que no arriben. “Ens podem permetre seguir esperant?”, es va interrogar.

Sense por

El president de la patronal vallesana es va mostrar convençut que el moment és de canvi de cicle. “O Espanya canvia el seu comportament i les seves estructures d'Estat, o es refunda per modernitzar-se i homologar-se internacionalment, o no pararem...” Tal com havia fet hores abans en una entrevista a TV3, Abad va transmetre als empresaris la seva tranquil·litat davant de la independència. Una perspectiva que amenaça de seduir fins i tot emprenedors de l'altra banda de l'Ebre. “Hi ha qui pensa: «Si ho feu bé, vindrem a Catalunya»”, va afirmar. I per raonar el seu argument, va llançar una pregunta als assistents: “L'empresari observa atònit i, amb racionalitat, es diu: on aniré? On em respectin i em deixin progressar, perquè persones i empreses no són presoneres de cap territori.”

El líder de la Cecot va dedicar la darrera part del seu discurs a parlar de la consulta, que va destacar com a element de qualitat democràtica”, i d'un dret a decidir que “no és per a una sola vegada i una sola pregunta”. En aquest sentit, va recordar que “en una societat democràtica, a diferència d'una dictadura, no és la llei la que determina la voluntat dels ciutadans”.

Al seu torn, Artur Mas va agrair “la lucidesa i el coratge” dels empresaris per “combatre els discurs de la por”. “No és fàcil fer-ho i menys des del món empresarial; cal tocar de peus a terra, però sense mirar avall”, va afegir el president de la Generalitat, que també va ironitzar amb el lema de l'acte, tot assegurant que, aquesta setmana, ell també havia estat en rebel·lia.

LES FRASES D'ANTONI ABAD

Espanya desatén de manera irresponsable el seu territori més industrial i productiu i això no cap al cap dels empresaris assenyats i amb sentit comú
Els empresaris tenim clar que una consulta és un element de qualitat democràtica i que el dret a decidir no és per a una sola vegada
Ha arribat el moment d'ocupar-nos de nosaltres mateixos i pronunciar-nos per defensar les empreses i les persones
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia